Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju obilježena 27. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne

Na današnji dan prije 27 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja.

U organizaciji HVIDR-e Virovitica svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Počast poginulima odale su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem, Grada Virovitice predvođena gradonačelnikom Ivicom Kirinom, Općine Suhopolje s načelnikom Sinišom Horvatom, Policijske uprave virovitičko-podravske, Koordinacije braniteljskih udruga te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Svečanost je nastavljena u SRC Vegeška sportskim susretima branitelja.

Da podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad. Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content