Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju obilježena 27. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na današnji dan prije 27 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja.

U organizaciji HVIDR-e Virovitica svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Počast poginulima odale su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem, Grada Virovitice predvođena gradonačelnikom Ivicom Kirinom, Općine Suhopolje s načelnikom Sinišom Horvatom, Policijske uprave virovitičko-podravske, Koordinacije braniteljskih udruga te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Svečanost je nastavljena u SRC Vegeška sportskim susretima branitelja.

Da podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad. Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content