Polaganje vijenaca i paljenje svijeća povodom Svih svetih i Dušnog dana

Povodom obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana, u organizaciji Ureda državne uprave Virovitičko – podravske županije, u spomen na sve poginule…
Povodom obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana, u organizaciji Ureda državne uprave Virovitičko – podravske županije, u spomen na sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na centralnom spomen obilježju braniteljima Domovinskog rata na Gradskom groblju u Virovitici.

Vijence i svijeće položili su izaslanstva: Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ureda državne uprave Virovitičko – podravske županije. Izaslanstvo Virovitičko – podravske županije predvodio je župan Tomislav Tolušić za svojim zamjenicima Zvonimirom Koićem i Zvonimirom Šimićem, te predsjednikom Skupštine Borisom Hlavatijem.

Uz saborskog zastupnika Josipa Đakića, vijence i svijeće zapalili su i izaslanici Grada Virovitice koje je predvodio gradonačelnik Ivica Kirin te predsjednica Gradskog vijeća Željka Grahovac. Podsjetimo, Svi sveti su dan kada se paljenjem svijeća podno križeva i kapelica prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od 4. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka 11. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Skip to content