Pokladna buka: Trube u vrtiću

U hrvatskoj tradicijskoj baštini u pokladnim danima poznato je bučenje raznim priručnim predmetima, kućanskim ili gospodarskim, često prenamijenjenim i dorađenim upravo za FAŠANJKE. U nekim krajevima to su metalna ili željezna zvona, u drugima životinjski rogovi, a trećima drvene klepetaljke i metalni lonci. Prerušavanje i stvaranje buke, pjevanje i sviranje, veselje i neumjerenost u jelu i piću dio je pokladnih događanja u folklornoj tradiciji. Do naših vremena zadržana su stara vjerovanja kako će upravo buka „otjerati“ zimu i sve negativno. Danas u pokladnim danima bukom i bučenjem izražavamo veselje i održavamo našu bogatu tradicijsku baštinu.

Vrhunac je pokladnih dana iza nas – pokladni utorak bio je zadnji dan ludiranja nakon kojeg slijedi Čista srijeda ili Pepelnica.

Gradski muzej Virovitica i dječji vrtić CVRČAK Virovitica realizirali su ponovno suradnju, na veselje skupine „Cvjetići“. Kako odgojiteljice nisu u mogućnosti organizirati kreativne radionice u vrtiću, ponudile su ideju Muzeja roditeljima da kod kuće s djecom pokušaju održati mini radionicu. Izradom trubica i donošenjem u vrtić te glasnim trubljenjem priključili su se muzejskoj akciji POKLADNA BUKA inspiriranoj etnološkom izložbom Drvo pjeva – svijet tradicijskih glazbala! Roditelji su tako mogli sa svojom djecom kreativno provesti zajedničko slobodno vrijeme, a Muzej i Vrtić su osim suradnje ostvarili i promicanje tradicije, edukaciju kroz muzejske sadržaje te uključenost roditelja.
Vrtić ove godine nije mogao sudjelovati u tradicionalnoj povorci maskiranih vrtićkih skupina po ulicama Virovitice te posjeti Gradonačelniku zbog trenutnih preporuka i specifičnosti u organizaciji odgojno-obrazovnog radu te u skladu s preporukama Nacionalnog stožera. (DV Cvrčak)

Skip to content