Podravka nudi zadrugama hrvatskih branitelja i OPG-ima suradnju u proizvodnji i otkupu voća, povrća i žitarica

Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Podravka d.d. održali su u Centru za kulturu u Virovitici sastanak s braniteljima s područja Virovitičko-podravske županije kako bi im prezentirali Sporazum o suradnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Sporazum su u rujnu prošle godine potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave Podravke d.d. Marin Pucar, a odnosi se na ugovaranje proizvodnje i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode zadruge hrvatskih branitelja, OPG-i čiji su nositelji ili članovi hrvatski branitelji, kao i svi drugi zainteresirani, a sve u cilju povećanja zaposlenosti i proizvodnje.

Predstavnici Ministarstva i Podravke u završnoj su fazi obilaska diljem Hrvatske u svrhu promidžbe suradnje te je u veljači u planu potpisivanje ugovora. Prema riječima izaslanika Ministarstva hrvatskih branitelja, koordinatora navedenog programa Zvonka Belje i predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice Zvonka Kožnjaka, ugovori će se potpisivati pojedinačno s Podravkom, a u svrhu prikupljanja gotovih proizvoda u planu je otvaranje otkupnih centara odakle će se proizvodi transportirati u Podravku.

Uz poslovnu suradnju sa zadrugama, Podravka će proizvođačima pružati i stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji koja se odnosi na edukaciju, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda.

Sporazum o suradnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda pozdravili su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Župan Igor Andrović istaknuo je kako će županija nastaviti s ulaganjima u poljoprivredu kako bi se poljoprivrednici u konačnici mogli prebaciti na visokodohodovne kulture.
Prošle godine završili smo jedan veliki kapitalni projekt – sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se prostire na 1.260 hektara. Ove godine krećemo s još dva nova sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, završetkom kojih ćemo u našoj županiji imati preko 2.000 hektara pod navodnjavanjem, rekao je Igor Andrović.

Gradonačelnik Ivica Kirin kazao je kako će se uz dobre projekte, kao i dobru volju u društvu ispraviti nepravda koju su mnogi osjetili od strane otkupljivača i neplatiša. Također, naveo je olakšice koje Grad nudi investitorima kako bi im olakšao poslovanje.
U skladu s Programom poticaja i olakšica razvoja gospodarstva, Grad nudi povoljne uvjete za ulazak u gospodarske zone, mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa; oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i na rate…, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ivica Kirin.

Direktor poljoprivrede i kooperacije u Podravki Zdravko Dimač naglasio je da na području naše županije postoje i uvjeti za otvaranje sušare za voće i povrće, što bi bio dodatan poticaj za naše poljoprivrednike.

Predstavljanju Sporazuma nazočili su i zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, načelnici općina, voditelj Referalnog centra za zadruge hrvatskih branitelja Ministarstva hrvatskih branitelja Dalibor Bajči, direktor Službe nabave primarnih sirovina u Podravki Zlatko Đelekovčan… (virovitica.hr, foto: M. Bašić, B. Sokele)

Skip to content