Podno Brusnika odana počast poginulim pripadnicima 127. brigade

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokraj spomen-obilježja podno Brusnika kod Pakraca danas je odana počast dvanaestorici hrabrih vitezova, pripadnika slavne 127. brigade Zbora narodne garde Virovitica, nestalih 29. prosinca 1991. godine u oslobodilačkoj operaciji oslobađanja jakog četničkog uporišta, sela Brusnik.

Uz obitelji poginulih i njihovih suboraca, policije, predstavnike Požeško-slavonske županije na čelu sa zamjenikom župana Ferdinandom Trohom i Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana Zvonimirom Koićem, počast poginulima odali su i gradonačelnici gradova Pakraca Davor Huška i Virovitice Ivica Kirin, načelnica Općine Suhoplje Zlata Šljivac, njihov tadašnji zapovjednik 127. brigade hrvatske vojske general pukovnik u miru Đuro Dečak te saborski zastupnik, predsjednik Hvidre Republike Hrvatske Josip Đakić.

Đuro Dečak je tom prigodom naglasio kako su mu ti dani 1991. godine bili najslavniji dani u njegovom 6-godišnjem ratovanju, na što je izuzetno ponosan, ali i žalostan što ni do današnjeg dana nažalost nitko nije odgovarao za maskar pripadnika slavne postrojbe 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica.

S njegovim mišljenjem složio se i Josip Đakić, koji je istaknuo kako se odgovorni za masakr, kao što je primjerice Veljko Džakula koji je tada bio vođa pobunjenih Srba, danas slobodno šeću Hrvatskom, državom za čiju su slobodu mnogobrojni hrvatski vitezovi na Oltar domovine položili svoje živote. Josip Đakić je naglasio kako se povijesne činjenice ne smiju iskrivljavati te da budući naraštaji moraju znati kako se hrvatski narod borio za svoju slobodu, za koju se uz mnogobrojne žrtve na kraju i izborio.

Počast je odana i kraj spomen-ploče trinaestom poginulom pripadniku brigade Borisu Raletiću, te na kraju i pokraj spomen-ploče u Ulici Kalvarija u Pakracu Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku i Darku Strugaru, četvorici poginulih policajaca Policijske uprave virovitičko-podravske koji su poginuli prilikom obrane grada Pakraca.

Hrabrim vitezovima Denisu Resneru, Miroslavu Zecu, Ivanu Žeravici, Slavku Vrbančiću, Milanu Škrilecu, Željku Goričancu, Nenadu Oblučaru, Željku Maligecu, Željku Somljačanu, Miroslavu Petroviću, Tihomiru Miheliću i njihovom zapovjedniku Vinku Belobrku 2006. godine podno Brusnika podignuto je spomen-obilježje na kojemu njihove obitelji i suborci iz ostalih brigada mogu doći pokloniti im se i zahvaliti na hrabrosti i požrtvovnosti u stvaranju neovisne hrvatske države.

 

Skip to content