Podizanje osviještenosti i edukacija o problemu nedostatka joda i bolesti štitnjače – provjerite stanje svoje štitnjače

stitnjacaNedostatak joda je najrasprostranjeniji, a lako sprječivi, uzrok oštećenja mozga. Zbog tog nedostatka može doći do smanjenja intelektualnih sposobnosti. Veza između nedostatka joda i bolesti štitnjače je neosporiva i može uzrokovati i probleme s plodnošću muškaraca i žena.
Naime Udruga Bioleptir iz Zagreba uz supokroviteljstvo Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatskog Crvenog Križa te uz podršku Grada Osijeka, Turističke zajednice grada Osijeka kao i liječnika iz područja bolesti štitnjače, ambasadora zdravlja i javnosti organizator je humanitarne akcije u svrhu podizanja osviještenosti i edukacije o svjetskom problemu nedostatka joda i bolesti štitnjače, kao i ostalih problema vezanih uz ove poremećaje, izuzetnoj važnosti i ulozi sporta u rješavanju ovog problema. Jedan od organizatora akcije Damir Katušić prilikom prezentacije naveo je više primjera gdje je neadekvatno liječenje dovelo do nepotrebno gutanje silnih preparata iako je problem bio samo neadekvatna prehrana. Pozvao je sve mjerodavne, a osobito liječnike da se više počnu baviti prevencijom kako bi u startu izbjegli moguće komplikacije.
U sklopu humanitarne akcije biciklisti maratonci će prijeći 2.100 kilometara u 16 dana. Akcija je započela 15. rujna, u Osijeku, a završit će 30. rujna u Londonu. Maratonci prolaze kroz gradove Viroviticu, Zagreb, Ljubljanu, Salzburg, München, Luxembourg…
Svaki dan biciklisti se zaustavljaju u jednom od europskih gradova, a u ponedjeljak, 15. rujna navečer su stigli u Viroviticu. Nakon kratke prezentacije i upoznavanja s ovim problemom u Virovitici biciklisti su nastavili svoj put prema Londonu, a riječi podrške uputili su im i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima te pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica.

Skip to content