Pod sloganom “Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…” počinje Mjesec hrvatske knjige: Zahvaljujući putopisima publika će iz Virovitice “posjetiti” cijeli svijet

I ove godine od 15. listopada do 15. studenoga u knjižnicama diljem Hrvatske, tako i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, obilježit će se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Riječ je o nacionalnoj manifestaciji kojom se kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kultura čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige održava se pod sloganom “Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…” Tijekom tih mjesec dana bogatim sadržajem za sve dobne skupine čitatelja (onih trenutnih, kao i budućih) nastoji se još intenzivnije govoriti o važnosti čitanja i knjiga.

Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je “Književnost bez granica”, a što je vezano uz uzlazak Hrvatske u Schengenski prostor, odnosno uz prostor slobode i zajedništva. Tradicionalno na nacionalnoj razini Mjesec hrvatske knjige sadrži nacionalni kviz za poticanje čitanja, čitateljski maraton, obilježava se Dan hrvatskih knjižnica, natjecanje u čitanju na glas, a ove godine će biti i natjecanje u prevođenju u koje su se uključile jezične gimnazije – kazao je Robert Fritz, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Virovitička Knjižnica, isto tako, pripremila je svoj bogati program. Naglasak je na putovanje svijetom bez granica uz pomoć knjiga, a to će se postići zahvaljujući brojnim putopisima i njihovih autora koji će se predstaviti virovitičkoj publici. Knjiga, sasvim logično, i otvara ovogodišnji program.

Mjesec hrvatske knjige započet ćemo predstavljanjem knjige Danijele Martinović “Tuširanje duše” i Branislava Glumca sa zbirkom poezije “Jesen sobne biljke”. Osim bogatog programa koji smo pripremili, 25. studenog obilježit ćemo i Dan knjižnice, kada ćemo predstaviti presjek rada u posljednjem razdoblju, nakladništvo koje je bilo vrlo bogato, a tu će biti i film koji će prikazati naš rad. Također, odlučili smo naše najkorisnike i najčitatelje umjesto na Dan knjižnice ovaj put nagraditi nakon isteka kalendarske godine, pa ćemo to učini 8. siječnja na Međunarodni dan pismenosti – rekao je ravnatelj Fritz.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige svi prvašići moći će se besplatno učlaniti na 12 mjeseci u Gradsku knjižnicu i čitaonicu, kao i umirovljenici koji pravo na besplatnu članarinu na šest mjeseci mogu iskoristiti do kraja listopada.

Tradicionalno, Knjižnica za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige oprašta zakasninu, pa poziva sve korisnike da bez naknade i brige vrate knjige i sve drugo što pripada Knjižnici, a što su tijekom godine zaboravili na svojim policama.

(www.icv.hr, ib, mlo)

MHK 2023. Viro 768x1074 1

Skip to content