POČINJE VIRKAS 2022: Kazališne susrete u petak, 11. veljače otvara premijera predstave „Zima jednog lava“

Ovogodišnji VIRKAS počinje u petak, 11. veljače, a otvorit će ga u 18:00 sati svečana premijera predstave ansambla Kazališta Virovitica “Zima jednog lava” u režiji Roberta Raponje.

O programu nadolazećih 18. virovitičkih kazališnih susreta govorilo se na današnjoj konferenciji za medije kojoj su, uz ravnatelja Kazališta Virovitica Tomislava Pintarića, nazočili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, pročelnica za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić i pročelnik Grada Virovitice za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Ovogodišnji VIRKAS trajat će od 11. veljače do 12. ožujka, a što nas sve očekuje, kazao je ravnatelj Kazališta Tomislav Pintarić.

Istaknuo bih ovom prilikom da mi je zadovoljstvo što ovogodišnji Virkas vraćamo u njegov termin, u vrijeme rođendana virovitičkog Kazališta. Prilikom odabira predstava uvijek vodimo računa o svim segmentima, imamo predstave ozbiljnijeg i lakšeg karaktera, a sve one svode se na kvalitetu. Bazirali smo se tako na ponajbolje predstave u prošloj i pretprošloj godini, a ovogodišnje izdanje Virkasa otvaramo našom premijerom Zima jednog lava, 11. veljače. Drago nam je najaviti i naše goste, Tigar teatar, Teatar Fort Forno i Osječko ljeto kulture koji će izvesti predstavu Tri žene, Kazališnu grupu Lectirum s predstavom Dekorater, HNK u Osijeku s predstavom Udovice, GDK Gavellu koja već tradicionalno sudjeluje na Virkasu, a koja će nam ove godine izvesti predstavu Čovjek jastuk. Nadalje, pridružit će nam se GK Požega s Gujom u njedrima, Ludens teatar s Potonućem Titanika, GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i NP Tuzla, te HK Pečuh i UO Slavonski Brodvej s Viđenjem Isusa Krista u kasarni, Teatar EXIT s Realistima, te posljednjeg dana HNK u Šibeniku s Ženskim orkestrom – najavio je ovogodišnji program Tomislav Pintarić.

Zadovoljstvo što će se Virkas održati i ove godine izrazio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Virovitica ima ono što drugi nemaju, onaj kulturno pozitivni šok, jer organizirati 18. izdanje Virkasa u ovo zahtjevno vrijeme kada je smanjeno održavanje kulturnih i drugih aktivnosti zbilja nije jednostavno. Mnoga kazališta, ali i sami umjetnici, žale se na nemogućnost održavanja predstava, a najveći problem zasigurno im predstavalja nedostatak publike zbog koje se sve i održava. Ono što mi je posebno drago kao gradonačelniku Virovitice je činjenica da smo, zajedno sa Županijom, suosnivači Kazališta za kojeg možemo reći da je jedno od najboljih profesionalnih kazališta koje neprekidno radi već 77 godina i želim iskoristiti ovu priliku kako bi uputio čestitku svim glumcima, glumicama, ravnateljima i djelatnicima koji su čuvali biser našeg grada i županije – istaknuo je gradonačelnik Kirin i dodao:

Ovom prilikom pozivam sve da posjete ovogodišnje izdanje Virkasa jer zasigurno nećete požaliti. Virovitica će još jednom pokazati svoju kulturnu scenu, ponovno ćemo postati centar kulture, a u idućih mjesec dana pred nama je niz vrhunskih i zanimljivih predstava – dodao je.

Kolika je zapravo važnost virovitičkog Kazališta, pojasnio je župan Igor Andrović.

Svi znamo da Kazalište Virovitica nije samo gradsko, već i regionalno kazalište u koje dolaze posjetitelji iz cijele Hrvatske. Virkas nije kazališni susret koji se tiče samo Virovitice i Virovitičko-podravske županije već i cijele Slavonije i Hrvatske budući da takve manifestacije nema od Osijeka do Zagreba. Osim što se Virkasom promiče kultura grada i županije, on je jedan od najprepoznatljivijih brendova koji promiče turizam VPŽ, jer poznato je da posjetitelji ne dolaze samo na predstavu, već se zadržavaju u gradu i županiji nekoliko dana te obilaze znamenitosti u kojima mogu prepoznati što smo sve postigli proteklih godina – rekao je župan Andrović te dodao:

Kazalište može primiti samo čestitke i pohvale. U proteklim godinama ugostili su brojne renomirane glumce, odigrane su odlične predstave, a najavom ovogodišnjeg Virkasa vidimo kako se u tom smjeru ide i dalje. Mi kao županija podupiremo rad kazališta, uloženo je u samu zgradu, stipendiramo dvoje studenata na Akademiji, a to ćemo raditi i ubuduće. Hvala vam svima na dosadašnjem radu i promicanju glumačke kulture, a prije svega veliko hvala i publici koja posjećuje Kazalište u velikom broju jer na kraju krajeva, sve što radimo bez njih ne bi imalo smisla – zaključio je župan.

U idućih mjesec dana gledatelji u Virovitici, Slatini, Pitomači i Suhopolju vidjet će 14 kazališnih predstava uz gostovanja – Gavelle, Ludens teatra, HNK iz Osijeka i Šibenika, Kazališne grupe Lectirum, Teatra Exit, Tigar teatra, Teatra Fort Fomo i Osječkog ljeta kulture, GK Požega, GK Joza Ivakić, NP Tuzla, HK Pečuh i UO Slavonskog brodveja. Jednu predstavu, u izvedbi Kazališta Moruzgva, vidjet će gledatelji u Slatini, dok će u Pitomači i Suhopolju nastupiti ansambl kazališta Virovitica.

Cijene ulaznica su prilagođene su svakoj populaciji da svi mogu doći i pogledati predstave. Pojedinačna ulaznica je 50 kuna za predstavu, dok je komplet ulaznica 300 kuna. Umirovljenici, studenti i učenici svoju pojedinačnu ulaznicu mogu nabaviti već od 30 kuna, komplet ulaznica za njih iznosit će 200 kuna. Mislim da smo stvarno pokušali napraviti sve da omogućimo ljudima da pogledaju predstave i ovo zbilja nije neka velika cijena – rekao je ravnatelj Kazališta Tomislav Pintarić.

Uvjet za ulazak u Kazalište i dalje je posjedovanje EU digitalne covid potvrde.

RASPORED:

VIROVITICA
11. veljače, petak u 18 sati – Zima jednog lava (svečana premijera)
12. veljače, subota u 19:30 sati – Zima jednog lava (premijera)
18. veljače, petak u 19:30 sati – Tri žene
19. veljače, subota u 19:30 sati- Dekorater
24. veljače, četvrtak u 19:30 sati – Udovice
25. veljače, petak u 19:30 sati – Čovjek jastuk
26. veljače, subota u 19:30 sati – Guja u njedrima
04. ožujka, petak u 19:30 sati – Potonuće Titanika
05. ožujka, subota u 19:30 sati – Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507
11. ožujka, subota u 19:30 sati – Realisti
12. ožujka, subota u 19:30 sati – Ženski orkestar

SUHOPOLJE
19. veljače, subota u 19:30 sati – Vla Vla Vlajland cabaret

PITOMAČA
02. ožujka, srijeda u 19:30 sati – Gospođina majka je preminula

SLATINA
03. ožujka, četvrtak u 20 sati – Gospođina majka je preminula

(www.icv.hr, mra, foto: K. Toplak)

Virkas tradicionalno organizira Kazalište Virovitica, uz potporu Ministarstva kulture, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice. Ulaz na predstave bit će moguć jedino uz EU COVID potvrde. Informacije se mogu dobiti u Kazalištu Virovitica, svaki radni dan od 9,00 do 14,00 sati ili na telefon 033/721-330… Uskoro opširnije… (icv.hr, virovitica.hr; Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content