Objavljeno:

Podijeli:

Slične objave

Počinje veliki projekt uređenja rijeke Ođenice

Popularni sadržaj

Grad Virovitica prošle je godine pokrenuo inicijativu za početak velikog projekta uređenja rijeke Ođenice od njezinog izvora pa sve do ulijevanja u rijeku Dravu. Navedeni projekt koji bi se realizirao sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova dobio je tada punu potporu uprave Hrvatskih voda u svezi izrade potrebne dokumentacije.Grad Virovitica prošle je godine pokrenuo inicijativu za početak velikog projekta uređenja rijeke Ođenice od njezinog izvora pa sve do ulijevanja u rijeku Dravu. Navedeni projekt koji bi se realizirao sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova dobio je tada punu potporu uprave Hrvatskih voda u svezi izrade potrebne dokumentacije. Tim povodom Grad su posjetili i predstavnici Hrvatskih voda Osijek kako bi se što prije krenulo u izradu Studije uređenja gornjeg toka rijeke Ođenice što bi sačinjavalo uređenje dvije akumulacije koje bi sadržavale 2-3 milijuna m³, te uređenje 9 jezera poznatijih kao ”Virovitički ribnjaci”.

Prva akumulacija Franjevina bila bi izgrađena na prostoru sadašnje retencije Svinjčina koja se nalazi s lijeve strane ceste D5 prema Grubišnom Polju, dok bi se druga akumulacija izgradila na području bivših 10, 11 i 12 ribnjaka, a obje s ciljem prikupljanja dovoljne količine vode kako za punjenje donjeg toka rijeke Ođenice tako i za održavanje vodostaja u ribnjacima koji bi se očistili i izmuljili.

– Cilj navedenog projekta je Ođenicu pretvoriti u rijeku prepunu kaskada u dužini od cca 5 kilometara, te od nje stvoriti idealno mjesto za odmor i rekreaciju koja naravno uključuje i sportski ribolov, te izgradnju pješačkih i biciklističkih staza uz postavljanje rasvjete i podizanju drvoreda na potezu cijelog toka do ulijevanja u rijeku Dravu. Osim toga što će navedeni projekt omogućiti znatan turistički razvoj grada Virovitice njegova vrijednost leži i u činjenici da će grad u potpunosti zaštititi od mogućih poplava, ali i što je možda i važnije kroz navodnjavanje okolnog zemljišta stvoriti preduvjete za veliki razvoj plasteničke proizvodnje na području našeg grada rekao je u svezi navedenog projekta gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Skip to content