Počinje veliki projekt uređenja rijeke Ođenice

Grad Virovitica prošle je godine pokrenuo inicijativu za početak velikog projekta uređenja rijeke Ođenice od njezinog izvora pa sve do ulijevanja u rijeku Dravu. Navedeni projekt koji bi se realizirao sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova dobio je tada punu potporu uprave Hrvatskih voda u svezi izrade potrebne dokumentacije.1 1266562175Grad Virovitica prošle je godine pokrenuo inicijativu za početak velikog projekta uređenja rijeke Ođenice od njezinog izvora pa sve do ulijevanja u rijeku Dravu. Navedeni projekt koji bi se realizirao sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova dobio je tada punu potporu uprave Hrvatskih voda u svezi izrade potrebne dokumentacije. Tim povodom Grad su posjetili i predstavnici Hrvatskih voda Osijek kako bi se što prije krenulo u izradu Studije uređenja gornjeg toka rijeke Ođenice što bi sačinjavalo uređenje dvije akumulacije koje bi sadržavale 2-3 milijuna m³, te uređenje 9 jezera poznatijih kao ”Virovitički ribnjaci”.

Prva akumulacija Franjevina bila bi izgrađena na prostoru sadašnje retencije Svinjčina koja se nalazi s lijeve strane ceste D5 prema Grubišnom Polju, dok bi se druga akumulacija izgradila na području bivših 10, 11 i 12 ribnjaka, a obje s ciljem prikupljanja dovoljne količine vode kako za punjenje donjeg toka rijeke Ođenice tako i za održavanje vodostaja u ribnjacima koji bi se očistili i izmuljili.

– Cilj navedenog projekta je Ođenicu pretvoriti u rijeku prepunu kaskada u dužini od cca 5 kilometara, te od nje stvoriti idealno mjesto za odmor i rekreaciju koja naravno uključuje i sportski ribolov, te izgradnju pješačkih i biciklističkih staza uz postavljanje rasvjete i podizanju drvoreda na potezu cijelog toka do ulijevanja u rijeku Dravu. Osim toga što će navedeni projekt omogućiti znatan turistički razvoj grada Virovitice njegova vrijednost leži i u činjenici da će grad u potpunosti zaštititi od mogućih poplava, ali i što je možda i važnije kroz navodnjavanje okolnog zemljišta stvoriti preduvjete za veliki razvoj plasteničke proizvodnje na području našeg grada rekao je u svezi navedenog projekta gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Skip to content