Počinje provođenje MUP-ove akcije “Mir i dobro”: Oprezno i odgovorno s pirotehnikom

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi i ove godine uoči božićnih i novogodišnjih blagdana operativnu akciju ”Mir i dobro”. Akcija kreće 12. prosinca 2022. godine i trajat će do 8. siječnja 2023. godine. Cilj njenog provođenja je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava.

U povodu početka akcije danas (ponedjeljak) je u Gradskoj upravi u Virovitici održana prezentacija promidžbenog materijala, plakata i letaka kojoj su nazočili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica te načelnik Policijske postaje Virovitica Marcel Štrok s policijskim službenikom za prevenciju PP Virovitica Ivicom Blaževićem.

Pozivam ovom prilikom sve građane Virovitice na oprez i odgovorno ponašanje kada je u pitanju upotreba pirotehničkih sredstava. Također, molim roditelje da budu uzor svojoj djeci jer pucnjava ne mora neizostavno biti dio blagdanske proslave. Nadalje, pucnjava uznemiruje i kućne ljubimce, na što su nam se nebrojeno puta žalili naši sugrađani. Ipak, moramo priznati da su godine provođenja ove akcije polučile rezultate te se akcija “Mir i dobro” nastavlja i dalje. Stoga još jednom pozivam građane grada Virovitice, koji su ovu akciju vrlo ozbiljno i shvatili, da nastavimo i dalje s našom tradicijom i da dočekamo blagdane u miru i veselju, a ne u pucnjavi– istaknuo je I. Kirin.

Načelnik PP Virovitica Marcel Štrok istaknuo je kako se dobri rezultati akcije “Mir i dobro” vide u sve boljoj educiranosti ciljanih skupina.

Zahvaljujući promotivnim lecima, materijalima i plakatima, akcijama koje provodimo, a isto tako i apeliranju roditelja, djeci i nastavnicima da posvete malo više vremena u edukaciji svojih razreda, rezultat je taj da se svake godine sve manje koriste pirotehnička sredstva. Nismo zabilježili uporabu onih pirotehničkih sredstava koja su zakonom zabranjena. Nadam se da će i ove godine akcija “Mir i dobro” doprinijeti dobrim rezultatima, povoljnom stanju sigurnosti i da će božićni i novogodišnji blagdani, kao i zadnjih nekoliko godina, proteći u Božjem blagoslovu, miru i veselju, bez štetnih posljedica u smislu ozljeđivanja i trajnih posljedica– rekao je načelnik M. Štrok te pojasnio kako je novi zakon o Zakon o eksplozivnim tvarima, izašao u siječnju 2021., pooštrio njihovu upotrebu.

Pirotehnička sredstva F1 kategorije kao što su žabice, petarde i prskalice, odnosno najčešći oblik pirotehničkih sredstava, mogu se koristiti i kupovati tokom cijele godine, a mogu ih koristiti osobe koje su starije od 14 godina. Za djecu to nije dozvoljeno i djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje nikakvih pirotehničkih sredstava. Moram napomenuti da za svaku takvu neovlaštenu upotrebu pirotehničkih sredstava odgovorni su roditelji za koje su propisane sankcije. Također, građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobne potrebe– pojasnio je te se osvrnuo i na još jednu skupinu ugroženu pirotehničkim sredstvima, kućne ljubimce.

U Zakonu o zaštiti životinja definirano je da je zabranjeno bacati pirotehniku na životinje. Sve više smo svjedoci situacija u kojima ljubitelji životinja apeliraju na tu problematiku. Mi kao policija smo se kroz naše preventivne radnje i izradu promotivnih materijala osvrnuli i na taj problem. Dosadašnji cijeli niz godina koji se ova akcija provodi pokazuje sve bolje rezultate, tako da u posljednjih nekoliko godina nismo zabilježili nikakve teže posljedice. Nadamo se da će se taj dobar trend nastaviti – zaključio je M. Štrok.
(icv.hr, eat; virovitica.hr; fotografije: M. Bašić)

Skip to content