Počinje nova sezona upisa u Dječju igraonicu virovitičke knjižnice: Za mališane su pripremljene brojne aktivnosti te kreativne radionice

Krenula je još jedna pedagoška godina, a kako to inače i biva, postoje i brojne aktivnosti kojima se mališani mogu “okupirati” i mimo vrtića. Jedna od njih je i Igraonica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica koja koja djeluje dvanaestu godinu, a koja je namijenjena svoj djeci predškolske dobi. Dodajmo kako je ovdje riječ je o verificiranom programu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem je kvalitetan sadržaj prilagođen dobi i potrebama djeteta, a najbolje vrijeme da se djeca priključe ovom programu, iako su upisi tijekom cijele godine, je upravo mjesec rujan.

– Program Igraonice posebno je osmišljen i obogaćen raznim kreativnim, zabavnim i edukativnim aktivnostima i sadržajima u skladu s djetetovim interesima i sklonostima. Orijentacijski plan i program odgojno – obrazovnog rada planira se kroz razvojne zadaće koje se planiraju kroz razvojna područja, a riječ je o socio – emocionalnom, spoznajnom i psihomotornom razvoju te govoru, komunikaciji, izražavanju i stvaranju- istaknula je voditeljica Igraonice Ivana Molnar.

Prostor u kojem se održava program Igraonice posebno je opremljen prostor Gradske knjižnice i čitaonice namijenjen predškolskom djetetu, a programi su besplatni za članove.

– Prostor u kojem se odvija Igraonica obogaćen je brojnim pažljivo odabranim igračkama, materijalima, rekvizitima i slikovnicama, a čitavo okruženje odiše bogatstvom kulturnih sadržaja namijenjenih djetetu i roditeljima. Važno je također naglasiti da se u Igraonicu može upisati svako dijete predškolske dobi, bez obzira dali je uključeno u vrtićki ili neki drugi program- dodala je.

Kako je istaknula Ivana, naglasak ovih radionica je na slikovnicama, a upravo preko nje nastoje se ostvariti postavljeni ciljevi.

– Jedan od značajnijih zadataka programa Igraonice je razvijanje pozitivnog odnosa prema knjizi, odnosno slikovnici, a ostvarivanje tih zadataka poziva se kroz niz aktivnosti koje su vezane upravo uz nju poput čitanja, prepričavanja, opisivanja i kreativnog pričanja priče. Preko nje nastojimo ostvariti naše ciljeve, a oni su poticanje i razvijanje rane pismenosti, sama priprema djeteta za školu, ali i navikavanje djece na prostor Knjižnice te predstavljanje usluga koje nudimo, a koje se tiču razvijanja svjesnosti o dobrobiti čitanja- kaže Molnar.

Neke od aktivnosti tako će biti čitanje slikovnica i pričanje priča, lutkarske improvizacije, pokretne igre, pjevanje, učenje brojalica i ples te skupne i individualne igre, kao i brojne kreativne tematske radionice. Svi zainteresirani detaljnije informacije mogu potražiti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, na broj telefona 033/721-757, ili na broj mobitela voditeljice Igraonice Ivane Molnar (098/180-4195).

(www.icv.hr, mra)

Skip to content