PLAN UREĐENJA Uz nove drvorede Virovitica dobiva i zelenu oazu u Pejačevićevoj ulici

Što ove godine čeka grad Viroviticu i prigradska naselja kada je riječ o uređenje zelenih površina? O toj temi, ali i novim drvoredima, parkovima i redovnom održavanju razgovarali smo s Vlastom Honjek-Golinac, zamjenicom virovitičkoga gradonačelnika. Budući da su vrijedne djelatnice Flore već danima na terenu i sade cvijeće u gredice u gradskom centru, prvo pitanje odnosilo se upravo na proljetno uređenje grada.

Kako kaže V. Honjek-Golinac, Kreativna udruga „Unikat“ započela je s izradom uskrsnih ukrasa koji će svoje mjesto naći u centru Virovitice, ali i šire. Virovitičane i goste za ove uskrsne blagdane očekuje pravo proljetno iznenađenje na trgovima, gradskoj šetnici i ulicama. Pune ruke posla imaju i vrijedne djelatnice Flore koje su krenule sa sadnjom cvijeća i ukrasnog bilja u gredice na području cijeloga grada.

Iako su bili spremni, za prošli Uskrs s obzirom na koronu nismo imali eksponata pa stoga ove godine idemo sa svime što smo planirali još lani, kao i s nadopunama koji će za naše sugrađane sigurno biti ugodno iznenađenje. Mogu samo reći da će biti oko 70 eksponata koji su napravljeni od 2019. godine do danas, kao i desetak novih koji su upravo u izradi. Mislim da će se ove godine svi oni pokazati u punom svjetlu, da će na različitim lokacijama doći do svog punog izražaja i da će građani u njima uživati – poručuje V. Honjek-Golinac.

POVEZATI CIJELI GRAD

Dio ukrasa nastao je izvrsnom suradnjom Grada Virovitice, Kreativne udruge „Unikat“ i škola. Naime, profesori i učenici Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole napravili su od drveta skulpture i prirodne ukrase koji će svoje mjesto naći na virovitičkoj šetnici, u Malom parku i drugim lokacijama u središtu Virovitice. Vrijedne ruke kreativaca od njih su stvorile zasebnu priču koju će trebati istražiti.

S našom uskrsnom pričom planiramo na određen način povezati cijeli grad. Bit će tu i pisanica, posebno dvorište i dvometarski zec ispred Gimnazije Petra Preradovića, mnogo cvijeća i šarenila na šetnici i Šetalištu Edite Schubert, oko dvorca… Vjerujemo stoga da će ove godine građani nadoknaditi sve ono što smo prošle, zbog pandemije koronavirusa, morali staviti na čekanje. Od srca zahvaljujem našim učenicima i kreativcima te svima na uloženom trudu, s nadom da će se ova dobra suradnja nastaviti na radost svih nas – poručila je V. Honjek-Golinac, istaknuvši kako će ove godine šetnica uz Gimnaziju biti prava špica na kojoj će se odvijati svi bitni događaji i manifestacije koje budu dozvoljene. Konkretno, postat će ogledalo društvenog života grada.

Govoreći o cijeloj godini u kontekstu uređenja, najavila je kako su na redu novi drvoredi i zelenilo, uz redovno održavanje površina. Zbog velikog broja najavljenih investicija u prvoj zoni, sadnja stabala i biljaka doći će na red tek kada se oni dovrše, objašnjava, kako se ne bi radio dvostruki posao.

dron4 696x464

OTPORNIJE DRVEĆE

Planirani su novi drvoredi u glavnim ulicama u gradu, ali potrebno je prvo riješiti komunalnu infrastrukturu, kao bazu, a tek onda možemo saditi drveće na tom mjestu. Govorimo o ulicama gdje idu nova parkirališta, nogostupi i ostalo. Prije dvije godine u prvoj zoni već je posađeno oko 600 novih stabala, kojima su uz glavne, popunjene i sporedne ulice. Riječ je o sadnicama starima između šest i sedam godina koje su se dobro primile, tek ćemo rijetke morati zamijeniti jer su se osušile ili su oštećene zbog poljoprivrednih i drugih radova, npr. na potezu do Požara, odnosno Gundulićeve ulice – kaže V. Honjek-Golinac.

Zbog povećanog broja štetnika i bolesti koje uslijed klimatskih promjena iz godine u godinu napadaju drveće i biljke, u Virovitici se najčešće sade autohtone, otpornije vrste drveća. Naša sugovornica ističe kako je riječ o likvidambaru, hrastu lužnjaku, čamolikom hrastu i javor klenu, stablima koja se uspješno adaptiraju na naše područje i odolijevaju štetnicima.

Jasen, koji je zbog štetnika ugrožen u cijeloj Europi, pa tako i kod nas, više se neće saditi. U gradskom parku još uvijek imamo stara stabla te vrste, koja su također godinama izložena štetnicima i bolestima. Općenito je u hortikulturi najveći izazov kako riješiti pitanje štetnika i bolesti. Odgovor traži i znanost, kao i ‘doktori za stabla’. Kod jasena je to sada borba s vremenom, ovisno koliko je drvo staro i koliko još može podnijeti. To nije problem samo Virovitice, već cijele Hrvatske, pa i šire, stoga se u rasadnicima također puno radi na istraživanjima i novim kultivarima. Zato i sadimo vrste koje su se pokazale otpornima – kaže V. Honjek-Golinac.

Ove godine Virovitica bi trebala dobiti malu novu zelenu oazu i to u Pejačevićevoj ulici, uz novo parkiralište, u blizini Dječjeg vrtića „Cvrčak“. Što se samog centra tiče, usporedo s obnovom svih dječjih igrališta ide i jedan dodatak postojećem igralištu u parku, uz zgradu Državnog arhiva, kaže naša sugovornica. Ističe kako još neće otkrivati detalje jer želi da svima bude iznenađenje.

igraliste virovitica

Sigurno je da je postojeće igralište jedno od najposjećenijih u gradu i da treba više prostora za sve generacije djece i mladih, pa ću samo reći da se u tom kontekstu planira jedan dodatak, slobodno možemo reći jedno novo igralište koje će modernim, atraktivnim i zabavnim sadržajima omogućiti zabavu i rekreaciju onima koji je još nemaju – kaže V. Honjek-Golinac.

Uskoro počinje i redovno održavanje zelenih površina. Iako svatko želi da njegov kvart bude prvi na redu, košnja se odvija po prioritetima i zonama. Građani i za ovu godinu postavljaju pitanje što je sa „sivim zonama“, odnosno Industrijskom zonom ili Ođenicom, gdje odgovornost preuzimaju Hrvatske ceste, odnosno Hrvatske vode.

Da, dio poduzetničkih zona ,uži dio grada te okolne zone održava Flora, a za ostatak su zadužene Hrvatske ceste. U suradnji s djelatnicima Grada dogovor za ovu godinu je da će površine biti pokošene na vrijeme, kao i kanali i prilazne ceste za koje i Grad, odnosno Flora reagiraju i odrade kada je potrebno. Znamo da je prošle godine bilo problema i oko rijeke Ođenice. S tim u vezi dogovoreno je da se ove godine redovno održava i taj dio. Za svaki problem i dalje apeliram građane da nam se jave na Komunalni info centar – kaže Vlasta Honjek-Golinac.

NOVA TRAVA U PARKU IZDRŽALA TEST

Gradski dvorac ostaje omiljeno sanjkalište u centru i za budućnost Dvorac i park oduvijek su bili omiljena lokacija za sanjkanje, a i ove zime srce grada privuklo je brojne mališane koji su uživali u spustu sanjkama oko dvorca. Bio je to pravi test za novu travu koja je prije dvije godine posađena u okviru obnove Gradskog dvorca i parka. Test je prošla s odličnom ocjenom, kaže V. Honjek-Golinac. Iako su svi očekivali da će sanjke ostaviti tragove na travi i doći do oštećenja, to se nije dogodilo.

Trava, čije je sjeme kreirano upravo za naše potrebe, kada smo je sadili, pokazala se kvalitetnom i izvanrednom, te je opravdala naše povjerenje. Bili smo spremni na zamjenu onih dijelova zelenih površina za koje smo pretpostavili da će biti oštećeni zbog saonica i slično, no to se nije dogodilo. Oštećenja nema, pa nastavljamo redovito kositi, održavati i navodnjavati cijeli park, koji je sada kao cjelina završen i koji se više neće mijenjati – kaže V. Honjek-Golinac.

sanjkanje

Ističe kako je posljednji primjer kvalitetne trave još jednom pokazao važnost ulaganja u obnovu dvorca i parka. Mjesto je to koje danas okuplja Virovitičane i goste tijekom cijele godine, pa se na klupama, u šetnji, razgovoru i druženju ondje mogu vidjeti građani u svako doba dana i u svakoj vremenskoj prilici.

Dvorac, park i šetnica srce su grada i drago nam je što ondje uvijek ima ljudi, što ih privlači taj prostor i što ga, vidi se, smatraju svojim i u njemu uživaju. To je, uz njegovu kulturnu i povijesnu ulogu, bio glavni cilj cijelog projekta obnove – ističe naša sugovornica.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

Skip to content