“Pedal4ePower”: Povodom Svjetskom dana zdravlja u rad pušten bicikl-punjač koji je na raspolaganju svim građanima Virovitice i gostima

U Virovitici je Svjetski dan zdravlja obilježen na jedan prigodan i zanimljiv način. Osnovna aktivnost bila je edukacija ma kojoj je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ predstavio projekt koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva za ovu godinu. Riječ je o jedinstvenom projektu u čiju su tzv. radnu skupinu uključeni svi dionici u prevenciji i suzbijanju ovisnosti s područja županije.
„Protokol međusektorske suradnje u području prevencije i suzbijanja ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“. Uvod u edukaciju bilo je javno predstavljanje posebno prilagođenog sobnog bicikla koji je poticaj zdravlju, ali ujedno i punjač za mobitele. Okretanjem pedala na biciklu proizvodi se dovoljno struje da se napuni mobitel. Bicikl-punjač, koji je postavljen u prolazu Palače Pejačević, bit će dostupan svim građanima Virovitice i gostima, a u rad ga je pustio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin u nazočnosti privremenog pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo te kandidata za zamjenika župana Marija Klementa, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Miroslava Venusa, sveučilišnog profesora na Institutu Ivo Pilar Josipa Burušića te psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo “”Sveti Rok” Siniše Brlasa koji su inače suradnici na projektu Protokol međusektorske suradnje u području prevencije i suzbijanja ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“.

Inače, ovaj bicikl je ideja troje mladih kreativaca iz Tehničke škole Virovitica: Maria Kovačevića, Mateja Hetzla i Emanuela Mojzeša koji su ovu ideju realizirali pod mentorstvom profesora Igora Kučana.

Mikroprojekt koji smo nazvali “Pedal4ePower” i sobni bicikl u suradnji s Tehničkom školom Virovitica preinačili smo u punjač mobitela kako bi pokazali primjerom dobre prakse da se može zajedničkom suradnjom zdravstva i prosvjete, uz neizostavnu pomoć lokalne samouprave dati mladima nešto zanimljivo i korisno. – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Miroslav Venus.

Tehničkoj školi Virovitica i učenicima te Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” na ovoj inovativnoj ideji zahvalio je i gradonačelnik Ivica Kirin:
– Ovaj projekt govori da imamo potencijala upravo u mladima i njima treba pružiti priliku da svoje proizvode mogu javno reklamirati. Ponosan sam na Tehničku školu i potencijal učenika koji se u budućnosti može pretočiti u gospodarstvo. – rekao je gradonačelnik Kirin. (www.icv.hr, mb; foto: M. Bašić)

Skip to content