Pavao Pavličić u Virovitici predstavio novi roman ”Trajanovo pravilo”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavljen novi roman Pavla Pavličića ”Trajanovo pravilo” – roman koji svoje polazište nalazi u događajima iz 1971. godine čije se posljedice u životima njegovih sudionika osjećaju i dan danas, pun je preokreta i napete priče čime potvrđuje autorovo vodeće mjesto među predstavnicima ovog žanra u hrvatskoj književnosti.Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavljen novi roman Pavla Pavličića ”Trajanovo pravilo” – roman koji svoje polazište nalazi u događajima iz 1971. godine čije se posljedice u životima njegovih sudionika osjećaju i dan danas, pun je preokreta i napete priče čime potvrđuje autorovo vodeće mjesto među predstavnicima ovog žanra u hrvatskoj književnosti.

Radnja romana ”Trajanovo pravilo” događa se u današnje vrijeme prilikom zajedničkog praćenja dokumentarne serije profesora inače jednog od studenskih vođa 1971. i njegovog asistenta pri čemu kako dokumentarna serija odmiče izlazi na vidjelo da je profesorov život prepun svakojakih grijeha što kod njega izaziva priličnu uznemirenost…
Pavao Pavličić jedan je od najčitanijih i najproduktivnijih hrvatskih književnika jučer se je
Virovitičanima predstavio kao pisac koji se divi djelima poput Marinkovićevog Kiklopa koji je napisan ”lijepim rečenicama” i gdje fabula nije u prvom planu što nije njegova osobina, ali iako je sretan što se danas godišnje objavi i 50-ak romana kod nas, malo ga iritira činjenica da je većina od tih romana previše okrenuta stvarnosti i prepuna kafića, piva i psovanja.
Inače rođeni vukovarac Pavao Pavličić ima poseban odnos prema Vukovaru i iako se većina njegovih romana zapravo događa u Vukovaru do sada se nije dotaknuo ratnog Vukovara jer smatra da treba biti dostojan pisanja o tim danima i da je to tema onih koji su to osjetili na svojoj koži.

Na pitanje što očekuje od ovog romana Pavličić je rekao slijedeće: ” Kad sam bio mlad mislio sam da će u znati kada roman valja ili ne valja, ali niti danas ne znam odgovor na to pitanje”
Sretan što se nalazi u rodnom gradu prvog pisca krimića kod nas Milana Nikolića istakao je žal što je ta cijela generacija pionira popularne književnosti poput Zvonimir Furtingera ili Nenada Brixy-ja danas gotovo zaboravljena.

Skip to content