„PALETA“ U VIROVITICI POKREĆE ŠKOLU CRTANJA Djeca i odrasli otkrivat će umjetnika u sebi olovkom, ugljenom i bojama

Detalji, portret, pejzaž, mrtva priroda, apstrakcija, životinje, građevine, sve to i puno više zainteresirani će iz svoje mašte moći kistom, bojama, ugljenom ili olovkom prenijeti na papir i to u Školi crtanja i slikanja koja od rujna počinje u Virovitici. Vodi je Umjetnička likovna organizacija – Likovni klub „Paleta“.

Riječ je o klubu iza kojega je danas mnoštvo umjetnika s područja Koprivnice, Zagreba, Čakovca i Vrbovca, s naše županije poznata je u Pitomači, a sada je na red došla i Virovitica. U školi će polaznici kroz dva školska sata tjedno proći ne samo osnove, već i ozbiljan program slikanja i crtanja, naučiti tehnike i svladati najzastupljenije teme u slikarstvu.

BOGAT PROGRAM

Voditelj Kluba, profesionalni slikar Ivan Lovreković kaže kako će polaznici detalje programa škole dobiti na prvom sastanku, koji je organiziran za 1. rujna na prostoru bivše vojarne u Virovitici. Neke od njih podijelio je i s nama.

– Riječ je o pravoj školi koja se može polaziti u trajanju od tri godine, a kada govorimo o sadržaju i onome što će donijeti polaznicima, onda slobodno možemo reći kako je to jedan tipičan školski program, skraćena verzija, recimo, jedne srednje likovne škole – ističe I. Lovreković, poznat kao izvrstan voditelj i mentor talentima koji su upravo na ovaj način otkrili da u sebi imaju „ono nešto“ za slikanje i crtanje.

TALENTI SVIH GENERACIJA

U Virovitici će raditi s mještovitom grupom, sastavljenom od djece i starijih. Najniža dobna granica je sedam godina, a najviše nema pa su škole u drugim gradovima uspješno završili i polaznici stariji od osamdeset godina.
– U ovoj prvoj školskoj godini radit ćemo u tri stupnja. Prvo ćemo svladati crtačke tehnike, polaznici će naučiti koristiti olovku, ugljen, suhi pastel i uljane boje. U drugom stupnju na red dolaze vodene boje, odnosno tempera, akvarel i po želji akrilik, a u trećem ćemo isprobavati uljane boje na platnu i staklu.

Pritom ćemo proći i različite motive kako bismo otkrili što im odgovara i u čemu uživaju prilikom stvaranja. Atmosfera je opuštena, a rezultatima su svi zadovoljni – poručuje I. Lovreković, koji se nada kako će „Paleta“ i u Virovitici iznjedriti nove slikare. (www.icv.hr, mlo, foto: arhiv Likovnog kluba „Paleta“)

Skip to content