Ovogodišnje izdanje Festivala radosne kulture vjernoj publici priprema 11 izvrsnih događaja – pogledajte što vas očekuje

Ovogodišnje izdanje Festivala radosne kulture, peto po redu, samo po sebi predstavlja mali pothvat, jer se festival uspio održati unatoč vrlo skromnim sredstvima kojima se financira, ali uz puno ljubavi i samoprijegora onih kojih na njemu rade već punih pet godina.

Festival ove godine nudi svojoj vjernoj publici jedanaest kulturnih događaja, a počinje u petak, 27. rujna i traje sve do 15. listopada. Svi događaji po običaju počinju u 19.30 sati, a za sve je njih ulaz potpuno besplatan. Mjesta radnje su također uobičajena: Gradska knjižnica, Kazalište te crkva Sv. Roka.

U petak, 27. rujna festival započinje iznimno atraktivnim predavanjem don Mihovila Kurkuta, čija će tema biti odgoj djece u 21. stoljeću, na što će se nadovezati književna večer u subotu, na kojoj će poznata pjesnikinja i bioetičarka Marina Katinić govoriti o svojoj poeziji, ali također i o temi odgoja, kojom se bavi kao bioetičarka.

Nakon toga slijede dvije kazališne predstave, obje monodrame. U nedjelju, 29. rujna će u Gradskoj knjižnici nastupiti legendarna Marija Sekelez s vrlo potresnom i dojmljivom dramom „Oskar i dama u ružičastom“, koja se bavi pitanjima života i smrti, kroz prizmu dječaka oboljelog od leukemije. U ponedjeljak 30. rujna u Kazalištu će nastupiti mladi glumac Ivan Ožegović, s vrlo uspjelom komedijom „Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“, koja puni kazališne dvorane diljem Hrvatske.

U utorak, 1. listopada slijedi još jedna vrlo intrigantna književna večer, na kojoj će biti predstavljena knjiga „Benediktova opcija“, koja je izazvala cijeli niz oštrih polemika, ponajprije u kršćanskim krugovima u Americi i Zapadnoj Europi, a nama će je predstaviti, svaki iz svojega kuta, publicisti i novinari Ivo Džeba I Boris Beck.

Prvi koncert najavljujemo za srijedu 2. listopada, kad ćemo imati priliku čuti vrlo mladi, ali već afirmirani komorni sastav „Trio Morum“, koji čine dva saksofona i klavir, koji će nam donijeti potpuno novo viđenje znanih kompozicija klasičnoga repertoara.

Za petak, 4. listopada predviđena je posljednja književna večer ovogodišnjeg festivala, na kojoj je o biblijskim motivima u pjesmama Boba Dylana govoriti novinar i kolumnist Matija Štahan.

Kao efektan nastavak tradicije kvalitetnih orguljaških koncerata u crkvi Svetog Roka, za subotu, 5. listopada najavljujemo staroga znanca virovitičke publike Pavla Mašića, koji će ove godine u večeri francuskih skladatelja ugostiti saksofonista Tomislava Žužaka. Sutradan, u ponedjeljak, 7. listopada na virovitičkim će orguljama nastupiti izvrsni zagrebački orguljaš Ante Knešaurek, koji uz to poznat kao jedan od najboljih europskih improvizatora na orguljama.

Nakon tjedan dana pauze, glazbeni će program okruniti multimedijski spektakl „Fantasia poetica“ koji će publici donijeti nesvakidašnji spoj poezije Nikole Zrinskog i Frana Krste Frankopana s biserima renesansne glazbe, sviranim na originalnim instrumentima. Ovaj ambiciozni i atraktivni program bit kraj našega ovogodišnjeg glazbenog programa, a festival će biti zatvoren izvedbom drame „Bijela kuga“ našega virovitičkog kazališta 15. listopada. (www.icv.hr, R. Tripalo)

Program FRKE 2019 možete pogledati na: FRKA – Festival radosne kulture

Skip to content