Ove godine obilježit će se 31 godina od osnivanja 50. samostalnog bataljuna HV Virovitica

Ratna postrojba 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde osnovana je 28. lipnja 1991. godine kao pričuvna dragovoljačka postrojba. Njegovi pripadnici bili su mahom domoljubi koji su se vojno organizirali i naoružali u jesen i zimu 1990. godine. Tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1991. godine sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području kao i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine. Oni su 2. rujna, uz pripadnike Policijske stanice Virovitica, suzbili djelovanje paravojnih četničkih snaga iz sela Jasenaš te oslobodili sve vojne objekte na području tadašnje općine Virovitica.

50. samostalni bataljun ZNG-a dao je velik obol u obrani Hrvatske. Zahvaljujući njegovim pripadnicima kao i pripadnicima policijske stanice Virovitica, virovitički kraj bio je pošteđen od značajnijih ratnih razaranja i svekolikih šteta. Bataljun je od kasnije prerastao u 127. brigade Hrvatske vojske.

Tim povodom će se u organizaciji Udruge 50. samostalni bataljun iz Virovitice, u utorak, 28. lipnja održati obilježavanje 31. godišnjice osnivanja. Program će započeti odavanjem počasti poginulim Hrvatskim braniteljima na spomen obilježju Gradskog groblja u Virovitici, a nastavit će se druženjem i sportskim natjecanjima na Sportskom centru Vegeška u Virovitici.

(www.icv.hr, bs)

Skip to content