Ove godine obilježit će se 27. godina oslobađanja Jajca i odati počast osmorici poginulih pripadnika 81. gardijske bojne Kumovi

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Kao i svake godine, tako i ove udruga HVIDR-a Virovitica, uz pokroviteljstvo Grada Virovitice, organizira put u Jajce 13. rujna na obljetnicu oslobođenja tog grada u kojemu su značajan obol dali i pripadnici 81. gardijske bojne „Kumovi“ iz Virovitice. Ove godine obljetnica će se održati 27. put za redom, a na njoj će kao i svake godine nazočiti predstavnici Grada Virovitice i braniteljskih udruga iz Virovitice. To nam je u ime organizatora ovog putovanja, udruge HVIDR-a Virovitica, potvrdio i predsjednik te udruge Mirko Poljanac koji nas je podsjetio na virovitičke branitelje koji su dali značajan udio na oslobađanje ovog grada.

– U oslobađanju grada Jajca sudjelovali su i pripadnici 81. gardijske bojne Virovitica, a njih osmero je na žalost tamo poginulo. To su naši bojovnici Ivica Sreš, Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović koji su u rujnu 1995. godine u Jajcu položili svoj život. Poginulim hrabrim vitezovima, pripadnicima 81. gardijske bojne spomenik su 1998. podigle udruge roditelja i udovica poginulih branitelja i od tada ga članovi udruge redovito posjećuju i održavaju uspomene na njih, a zbog svojih zasluga u oslobađanju grada zapovjednik bojne slavnih „Kumova“ Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić proglašeni su počasnim građanima Jajca. Sporazum o suradnji Grada Virovitice i Općine Jajce potpisan je 13. rujna 2012. godine , a od tad je dugogodišnje prijateljstvo ova dva grada i verificirano – prisjetio se Mirko Poljanac napomenuvši da će obilježavanje ove obljetnice započeti već u jutarnjim satima.

Tom prigodom naša izaslanstva će odati počast poginulim viovitičkim braniteljima na mjestu njihove pogibije, kod Hidroelektrane u Jajcu i na Plivskom jezeru gdje se nalazi i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga bit će služena sveta misa i potom će se održati i svečana sjednica Grada Jajca. Na put u Jajce koji u potpunosti financira Grad Virovitica krenut će predstavnici Grada Virovitice, te oko 50 hrvatskih branitelja i članova obitelji – rekao nam je Mirko Poljanac.

(www.icv.hr, bs)

Skip to content