Otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću: Pravilnik o radu ugostiteljskih objekata

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U skladu s najavom o izmjenama i dopunama zakonske regulative iz oblasti turizma, a nakon obavljenih konzultacija s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu, pripremljene su izmjene i dopune Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina „restorani“, „barovi“, „catering objekti“ i „objekti jednostavnih usluga“ (NN 82/07 i 82/09).

Glavni cilj ovih izmjena i dopuna je, prije svega, olakšati i pojednostaviti poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu, izmijeniti odredbe koje su se u praksi pokazale složenijima te, u konačnici, omogućiti još kvalitetnije obavljanje djelatnosti, što će pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma.

Osnovne izmjene odnose se na definiranje pizze kao jednostavnog jela, a u prijedlozima se dodaje i mogućnost korištenja komercijalnog naziva restorana – banket/restoran za restoran za održavanje svečanosti i sličnih povremenih događanja za veći broj gostiju.

Također, izjednačuju se uvjeti za ugostiteljski objekt na plovnom i plutajućem objektu, uz mogućnosti odgovarajućeg odstupanja od propisanih minimalnih uvjeta u pogledu visine te se uređuje što se smatra prostorijom za usluživanje kod ugostiteljskih objekata za caffe bar unutar prostora trgovačkog centra i sl. Izmjene se odnose i na mogućnost da se i u objektu jednostavnih usluga na klupi, kao i u objektu jednostavnih usluga na kolicima (ili sličnim napravama), pripremaju i uslužuju napici, odnosno uslužuje sladoled.

U skladu s Vladinim Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, te s ciljem što kvalitetnije pripreme prijedloga ovog Pravilnika, 1. lipnja 2012. godine je na web stranicama Ministarstva turizma (www.mint.hr) otvoreno javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Savjetovanje je otvoreno do 15. lipnja 2012. godine, do kada svi zainteresirani imaju mogućnost ispuniti obrazac na gore navedenoj stranici ili na elektroničku adresu savjetovanje@mint.hr slati svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe, vezane uz spomenuti pravilnik.

Podsjećamo, svi zainteresirani građani imaju mogućnost uključiti se i u izradu Glavnog plana i Strategije razvoja hrvatskog turizma, koju priprema Institut za turizam. Svoje prijedloge i mišljenja mogu do 1. kolovoza 2012. godine slati na e-mail adresu: strategija@iztzg.hr ili svoje stavove i sugestije o pitanjima važnim za hrvatski turizam mogu iskazati na forumu: forum.iztzg.hr. Također, sve informacije o izradi Strategije dostupne su na web stranicama Ministarstva turizma (www.mint.hr), kao i na stranicama Instituta za turizam (www.iztzg.hr). (www.mint.hr)

Skip to content