Otvoreno pismo ministru Gordanu Marasu

novogradec600Malo je Veliko !

U svojem dugogodišnjem obrtničkom stažu, od 1981. godine, i radu u sustavu HOK-e, prošao sam mnoge obrtničke muke, kao i svi moji kolege, koji su kruh svoj svagdašnji zarađivali uloživši vlastiti novac i otvorili sebi radno mjesto. Nismo ništa očekivali od države jedino da uredi gospodarske odnose i pruži obrtnicima nekakvu sigurnost za poslovanje, prije svega naplatu. Kao “ klasni neprijatelji“ komunizma privređivali smo pod tolerantnom paskom poreznika i uvijek svoje obveze na kraju godine uredili na obostrano zadovoljstvo. Malo su nas kočili sa mogućim brojem radnika ali napredovali smo. Vozili smo dobre automobile, zarađivali više od ondašnjeg srednjeg sloja, priznali su nam da radimo od buđenja do spavanja pa i vikendom. Zato smo i imali.

Mnogo puta sam poželio da radim od sedam do tri i da dođem kući , ručam, uzmem novine i sve četiri u zrak, bez ikakve brige hoće li sutra u firmi biti materijala, što ću raditi, kome ću prodati, kako ću naplatiti. Za sve je to brinuo netko drugi. Moje bi bilo samo doći na posao. No, ima nešto u čovjeku što kopa, ruje, i ne da tako, nego baš ovako, biti obrtnik…… kako to gordo zvuči .

Mnogi od nas domovinski rat su prošli sa krunicom oko vrata, zatvorenih radionica, iskrenog domoljubnog srca. Sad ili nikad . Kada sve prođe napravit ćemo malu Švicarsku. Pobjedili smo. Svi u Hrvatskoj su ugradili svoj dio u neovisnost, pa i obrtnici. Netko ruku, netko nogu , a netko i glavu. Ostale su obitelji bez oca ali su i dalje nastavljale obrt zbog tradicije, kulture i napretka lijepe naše. Čuvajući tradiciju obrtništva u Hrvata obnovili smo rad Hrvatske obrtničke komore uz veliko odobravanje ondašnje politike, pa i osobno prvog predsjednika.

Znali smo kako štititi svoj interes, kako školovati mlade ljude za obrtništvo, kako sakupljati znanja po Europi i ne izmišljati toplu vodu nego uzeti ono što je dobro. Borili smo se za svoje i uvjeravali političare da je u demokratskoj Hrvatskoj obrtništvo jedini zdravi dio društva koje se razvija na privatnom kapitalu.
Shvatili su političari da ondašnjih 100 tisuća obrtnika zapošljava 250 tisuća radnika.

Trebalo nam je gotovo deset godina, nakon uspostave nove Hrvatske, uvjeriti političare da je 160 godišnja tradicija Hrvatske obrtničke komore temeljena na potrebi razvoja i unapređenja hrvatskog gospodarstva, a da ne govorimo o kulturi i tradiciji koje se prožima kroz obrtništvo i obrtničke proizvode.

Govorili smo uvijek i zahtijevali od politike slijedeće : Obrtništvo u Hrvatskoj ima veliku šansu za razvoj samo nam dajte Ministarstvo, odredite pravila po kojima ćemo raditi i odraditi ćemo posao i za obrtništvo i za državu. Začuđuje me sadašnja inferiornost mojih kolega iz sustava HOK-e i POK-ova. Najlakše se je zatvoriti u malu salu za sastanke i kukati, a da se van niti ne čuje.

Nakon deset godina, dvije tisućite, Račanova Vlada ustrojava MOMPS , Ministarstvo obrta malog i srednjeg poduzetništva. Na čelo Ministarstva dolazi čovjek iz male sredine koji je svjestan da mi u Hrvatskoj ne možemo proizvoditi za Boing, Nokiu, Panasonic, nego da moramo ono što možemo, obrtništvo i poduzetništvo koje malim potezima čini velike stvari, lako prilagodljivo, fleksibilno, organizirano privatnim kapitalom u kapitalističkom društvu, i jedino zdravo u tom trenutku nakon pretvorbe i privatizacije hrvatske.

Baš iz tih razloga MALO JE VELIKO, rekao je gospodin Željko Pecek prvi ministar obrtnika koji je znao kako to funkcionira jer je i sam ustrojavao udruženje u Pitomači. Gledao nas je kao velike, poštivao naše viđenje funkcioniranja i uredio to donošenjem prvog Zakona o obrtu.

Za početak više nego odlično. Sve smo uredili. Osnivanje, kapital, školstvo kroz javne ovlasti, promidžbu na sajmovima, imovinu kojom jamčimo za poslovanje i organizaciju Komore kao vrh vrhova obrtništva.

Sve je dobro dok politika ne umiješa svoje prste u gospodarstvo pa nam je iduća vlada „ukinula“ Ministarstvo. Sve je stavljeno u gospodarstvo ali je funkcioniralo po donesenom modelu.

Izbori 2011 godine. HOK pregovara sa političarima o potrebi unapređenja kroz proširenja javnih ovlasti u školstvu, rješavanje doprinosa za nezaposlene da možeš na zavod za zapošljavanje kad zatvoriš obrt uz naknadu, bez obzira što nam je država oduzela naš fond i sav novac, definirati imovinu kojom jamčimo i konačno to urediti novim zakonom o obrtu.

Političari su obećali i vjerojatno dobili glas zbog toga , pa vladajuća koalicija vraća ministarsvo poduzetništva i obrta. Opet u drugom planu. Zašto poduzetništva? Valjda obrtnici nisu poduzetnici!

Ministar Gordan Maras prihvaća ideje HOK-e i jedino o čemu govori na početku mandata je to da su obrtnici potencijal koji treba unapređivati i da oni znaju kako to napraviti. Gospodin Maras vjerojatno nikada nije radio u realnom sektoru pa je to u redu . Kad si tako mlad pa i nemaš baš iskustva logično je da uzmeš savjetnike i odradiš posao. Nije bilo teško reći obrtnicima : dajte mi jednog čovjeka iz sustava u ministarstvo da uredimo sve stvari koje će dovesti do unapređenje ukupnog obrtništva. Očito je bilo teško, jer kako vrijeme prolazi, naši zahtijevi jedan po jedan otpadaju. Malo se dade, a više se uzme.

Najnovije, i dakako aktualno, je donošenje novoga Zakona o obrtu. Većeg koraka u nazad, urušavanje svega onoga što smo godinama gradili, ja nisam vidio. Predlažem ministru da prijedlog zakona nosi naziv:
ZAKON O OBRTU, DOMAĆOJ RADINOSTI, I SPOREDNIM ZANIMANJIMA.

Hvala na doprinosu za nezaposlene od sedmog mjeseca koji ćemo moći plaćati pa kad , nedaj bože, obrtnik zatvori i ode na zavod u dvanaestom mjesecu , sigurno će primati jedno sedam kuna na mjesec, jer koliko ste dugo plaćali toliko i imate pravo.

Hvala i na jamstvu za poslovanje jer nakon ovrhe, na kojoj će nam uzeti svu našu imovinu, naslijeđenu djedovinu i očevinu , zbog nekih trgovačkih društava koja imaju samo faks , telefon i računalo i usput su nas prevarili i pokrali jer im to zakoni dopuštaju.

Hvala na unapređenju školstva jer se po prijedlogu zakona može u okviru .d.o.o.-a registrirati za, naprimjer servisiranje plinskih bojlera, u kojem direktor i jedini zaposleni “serviser“ može biti jedna te ista osoba čak i sa osnovnom školom. Ministre, savjetujem Vam da takvoga “ servisera“ ne zovete da vam napravi servis.

Uzalud smo ustrojili školstvo. Preko 30 000 učenika obrazujemo u sustavu ne samo za obrtničke radionice već za cijelo gospodarstvo. Majstori troše svoje vrijeme, svoje strojeve i svoj materijal a da im to nitko i ne plati. Imaju li profesori svoje plaće za obrazovanje učenika ? Male su, ali ih imaju.

Jasno je meni da je kriza i da je velika nezaposlenost ali nemožete obrtnička zanimanja, za koje je potrebno znanje i određene vještine i iskustvo, degradirati i potcjenjivati na taj način. Svi će moći raditi sve i to će biti po zakonu pa čak i zakon o Obiteljskim gospodarstvima predviđa moguće bavljenje svim tradicijskim obrtima, kovači, limari, moleri, sve će to naši seljaci moći raditi. Pa gdje onda naši obrtnici da rade, možda u Albaniji, a porez da plaćaju u Hrvatskoj, i gdje je tu interes naših sugrađana kao potrošača.

Vi , gospodine Ministre, idete tako daleko da nam zakonom određujete i način izbora i financiranja. Neposredan izbor predsjednika HOK-e i POK-e objasnili ste demokratizacijom HOK-e? Pa zašto onda donošenje našeg Statuta mora ići na predhodnu suglasnost kod Vas u kabinet. Pa vi nas ne financirate, a neposredan izbor znači i mješanje politike u HOK-u. E, to neće biti dobro, a i košta.

Visina našeg doprinosa je određena potrebama koje su definirane programom rada i niti jedna kuna nije potrošena a da nije vraćena u sustav kroz razne oblike pomoći obrtnicima. Kod donošenja ovog zakona nemojte se ulagivati biračima , nemojte biti populista, ovo je ozbiljan zakon kojim uređujete odnose i funkcioniranje jednog važnog segmenta gospodarstva Hrvatske.

Nismo nikad naše odnose rješavali ulicom, ali vidim da će i to netko trebati povesti. Predsjednik HOK-e, gospodin Ranogajec, je previše tolerantan. On stoji ispred 80 000 obrtnika i netko će ga pitati zašto se dogodio takav zakon. Mi moramo biti partneri. Partnerstvo je zajednički interes ali ne na štetu jednog od partnera.

Gospodine Maras, bilo bi dobro da se donese Zakon o obrtu koji će definirati unapređenje i jasna pravila u odnosima obrtnika, njihovih poslovnih partnera , građana kao potrošača i države. Ovaj prijedlog zakona ima samo jedan smijer , uništavanje i gašenje institucije HOK-e koja ima tradiciju i razlog postojanja preko 160 godina. Nemojte da povijest počinje od Vas! Ako ste spremni preuzeti ulogu egzekutora nemojte zaboraviti…..malo je Veliko.

Predsjednik Skupštine Virovitičko podravske županije
i POK-a Virovitičko podravske županije do 2011. godine
Josip Novogradec

Skip to content