Otvorenjem izložbe „Fra Ma Fu – volim strip“ službeno započeo treći Festival reportaže i reportera

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici virovitički gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je dokumentarnu izložbu „Fra Ma Fu – volim strip“ autora Veljka Krulčića i time je službeno započeo festival reportaže i reportera Fra Ma Fu 2017.
– Ovakav festival imaju rijetki gradovi, festival koji povezuje novinarstvo, kulturu, tradiciju i gastronomiju, a mogu ga napraviti samo one sredine koje imaju dušu – rekao je gradonačelnik Kirin prilikom otvaranja festivala koji ove godine okuplja 70 novinara i gostiju iz 7 zemalja, a očekuje se oko 200 sudionika. Uz gradonačelnika Kirina, otvorenju su nazočili i direktorica Turističke zajednica Grada Virovitice Katarina Đurđević te gradski pročelnici Alen Bjelica i Siniša Palm.

Izložba „Fra Ma Fu – volim strip“ na jednom mjestu predstavlja cjelovito stvaralaštvo Franje Fuisa na području stripa, kao urednika strip-izdanja, autora prve škole stripa i kao pisca pripovijedaka/novela i romana prema kojima su kasnije nastali stripovi. Posjetitelji su tom prilikom saznali više i o novom broju fanzina Gavran u kojem su objavljeni stripovi desetak autora na pedesetak stranica, a tijekom večeri, kroz prepričana svjedočanstva Fuisovih poznanika i prijatelja, saznali su zanimljive detalje iz njegova života. Ovom prilikom predstavljena je i knjiga mlade Virovitičanke Marine Mađarević „Noć knjige – nemoguće i svemoguće“ gdje glavni lik, među brojim likovima iz hrvatske književne prošlosti upoznaje i Franju Fuisa. Osim toga, nagrađeni su i najbolji novinarski radovi – reportaže, a autori su im Vladimir Jurišić, Davor Konjikušić i Jelena Prtorić.

Fra Ma Fu-a se nastavlja u subotu i nedjelju, 9. i 10. rujna. Organizatori su i ove godine pripremili bogat i sadržajan program koji objedinjuje novinarstvo, kulturu i zabavu, a osim virovitičke, u zanimljivim sadržajima moći će uživati i slatinska i pitomačka publika.

Festival organiziraju SINKO- studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i Hrvatsko novinarsko društvo, a pokrovitelji su Grad Virovitica, Hrvatska Turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Virovitice, Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica Virovitičko-podravske te Istarske županije.

 

 

Skip to content