Otvorenje samostanskog muzeja – Najljepši poklon gradu za rođendan

 Virovitica je sinoć dobila najljepši i najvrjedniji dar za njezin 777. rođendan. U obnovljenoj zgradi franjevačke rezidencije u sklopu franjevačkog samostana i crkve svetog Roka iz 18. stoljeća, u najstarijoj sačuvanoj zgradi na prigodnoj je svečanosti otvoren Samostanski muzej. Svečanosti su nazočili brojni građani, svećenici i predstavnici kulturnih institucija, kao i saborski zastupnik Josip Đakić i gradonačelnik Ivica Kirin….Virovitica je sinoć dobila najljepši i najvrjedniji dar za njezin 777. rođendan. U obnovljenoj zgradi franjevačke rezidencije u sklopu franjevačkog samostana i crkve svetog Roka iz 18. stoljeća, u najstarijoj sačuvanoj zgradi na prigodnoj je svečanosti otvoren Samostanski muzej. Svečanosti su nazočili brojni građani, svećenici i predstavnici kulturnih institucija, kao i saborski zastupnik Josip Đakić i gradonačelnik Ivica Kirin

Stručno obnovljena zgrada koja je još prije nekoliko godina bila gotovo ruševina, zahvaljujući gvardijanu fra Robertu Perišiću koji je sa suradnicima i uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i Vlade RH, te lokalne samouprave i brojnih tvrtki i donacija vjernika, velikim napornim radom učinio da je zasjala prvobitnim sjajem.

U prizemlju su mala suvenirnica s restauriranim i obnovljenim apotekarskim namještajem iz 19. stoljeća, te župni klub. Na katu su smješteni arhiv i povijesna knjižnica koja sadrži vrlo vrijedne i rijetke knjige od 15. do 21. stoljeća, dok je u ostalom prostoru uređen je samostanski muzej u kojega su smještene najveće vrijednosti koje posjeduje samostan, a sačuvao ih je kroz čitavu povijest postojanja. Muzejska zbirka sadrži slike i kipove iz 18. i 19. stoljeća, namještaj, satove, jedan apotekarski ormar s priborom, zbirku crkvenog posuđa i crkvenog ruha te najvrijedniji dio knjižne i arhivske građe i stare fotografije.

-Željeli smo da muzej ne samo da pripovijeda povijest, nego da otkriva dušu i srce, svjedočeći sljubljenost 777 godina starog grada i nešto mlađeg, 731-nu godnu starog samostana, jer Virovitica i franjevci idu zajedno, kako je jednom istaknuo pokojni fra Paškal Cvekan – kazao je gvardijan fra Robert.

O izuzetnoj važnosti čuvanja i prezentaciji kulturne baštine, posebno sakralne, govorio je Josip Mikolčić, povjesničar umjetnosti, riječi zahvale uputili su gradonačelnik Kirin, koji je fra Robertu darovao umjetničku sliku i Josip Đakić koji je muzej i otvorio.

Svečarskom ugođaju pridonijeli su s nekoliko crkvenih pjesama župni kvartet mladih uz glasovirsku pratnju Matije Kufnera.
Na kraju treba napomenuti da se Samostanski muzej može posjetiti uz najavu.
(www.icv.hr)

Skip to content