Otvorene radionice pri Tehničkoj i Industrijsko-obrtničkoj školi u Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Uz nazočnost, saborskog zastupnika Josipa Đakića, državnog tajnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Želimira Janjića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zvonimira Koića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, ravnateljice Uprave …Uz nazočnost, saborskog zastupnika Josipa Đakića, državnog tajnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Želimira Janjića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zvonimira Koića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, ravnateljice Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Vesne Hrvoj Šic, načelnike općine Pitomača Željka Grgačića i Suhopolja Davora Hocka, predsjednika HGK ŽK Virovitica Ivana Slamića,danas je župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić otvorio radionice koje se nalaze pri Tehničkoj školi i Industrijsko-obrtničkoj školi u Virovitici.

U izgradnju radionica Virovitičko-podravska županija uložila je oko 3.000.000,00 kuna. Radi se o suvremenom o radionicama u kojima se nalaze dva praktikuma, CNC-praktikum pri Centru novih tehnologija u Tehničkoj školi iz područja rada obrade drva za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner te praktikumu za učenike prvih razreda za strojarska zanimanja  Industrijsko-obrtničke škole koji će omogućiti  učenicima da od sada praktičnu nastavu pohađaju na zadovoljavajući način.

U obraćanju nazočnima, ravnatelj Tehničke škole Ivan Kučan istaknuo je da se u centar s izgrađenim novim objektom, to jest u modernoj drvnoj radionici neće obrazovati samo učenici škole, već i učenice cijele regije od Pitomače , Đurđevca, Bjelovara, Garešnice, Daruvara, Novske, Požege i Našica, djelatnici škole, kao i stručnjaci u procesu doškolovavanja i stalnog stručnog usavršavanja, a škola će potpisati i ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Virovitica za osposobljavanje CNC operatera i CNC programera, radnika drvne industrije u našoj županiji. Centar je također na raspolaganju Studiju drvne tehnologije koji obrazuje studente za rad u drvnoj industriji. Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, Vladimir Reider, zahvalio je na vrijednoj investiciji podcrtavši da će u budućnosti biti mnogo bolji uvjeti za obrazovanje budućih generacija.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji je istaknuo da je najljepše što se čovjeku može dogoditi, „omogućiti djeci da stasaju u ljude i nastave svojim radom doprinositi širokoj društvenoj zajednici“.

– CNC tehnologija je tehnologija 21. stoljeća i ovdje počinje još jedna lijepa priča iz Virovitice – podcrtao je gradonačelnik Kirin.
Naglasio da je prvenstveni cilj obrazovati mlade ljude kako u navedenim srednjim školama tako i na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici, koja je samo nastavak ove priče što će imati za konačni cilj – osposobljavanje što više mladih ljudi i dovođenje najmodernije tehnologije u grad Viroviticu.

Župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, koji je i otvorio oba praktikuma, mnogobrojnim nazočnim uzvanicima, nastavnicima u učenicima, između ostalog je kazao:

–    Ovim činom zatvaramo jedno poglavlje u razvoju srednjeg školstva na području Virovitičko-podravske županije, ali i na područja grada Virovitice gdje se prije nekoliko godina krenulo s izgradnjom nove Strukovne škole koju smo otvorili prije dvije godine. Kada smo dobili najmodernije CNC uređaje bilo nam je jasno da oni ne mogu biti na lokacijama koje nisu za njih, u raznim trim kabinetima ili neadekvatnim učionicama. U razgovoru s vašim ravnateljima, sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, gradonačelnikom Ivicom Kirinom, omogućili smo da se taj problem riješi i danas, uz izdvajanje Virovitičko-podravske županije od oko tri milijuna kuna, imamo odlične uvjete za obrazovanje današnjih i budućih generacija učenika. Praktikumi, prvotno nisu bili u planu ove godine, ali uvjereni smo da smo svi mi, a prije svega učenici i njihovi profesori, zaslužili ovakve uvjete kako bi se svi mogli s vašim znanjem. Na taj način, uvelike ćemo omogućiti i daljnje školovanje budućih generacija i daljnje zapošljavanje svih vas. Učenici u srednjim školama Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, zaslužuju imati uvjete obrazovanja koje imaju i učenici u drugim, većim gradovima u Hrvatskoj ili pak u Europi. Često u zadnje vrijeme govorimo teškoj situaciji. Htio bih naglasiti da bez obzira na teška vremena ulaganja u školstvo i osnovno i srednje i visoko, na području Virovitičko-podravske županije, nikada nisu bila veća nego danas. To govori koliko držimo do obrazovanja, naših učenika i naših profesora, jer bez vas i vašeg znanja neće biti niti novog napretka.

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa Želimir Janjić obraćajući se cijenjenom skupu kazao je:

–    Moram naglasiti da smo prije oko godine dana u Hrvatskom saboru, usvojili državni pedagoški standard. Upravo je saborski zastupnik Josip Đakić bio jedan od onih koji se je posebno založio za pedagoški standard, čime su utvrđeni viši obrazovni standardi u našem obrazovanju od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja. Moram jasno naglasiti, da je Virovitičko-podravska županija jedna od onih koja mnogo ulaže u obrazovanje i to ne samo s razine županije već i gradova i svih drugih općina. Pohvalno je kako nastavnici svojim zahtjevima žele podići obrazovni standard, a time i kvalitetu poučavanja u vašim školama, ali jednako tako želim pohvaliti  i Grad Viroviticu koji također pomaže obrazovanju u srednjem školstvu, iako zakonski nije za to obvezan. Želim uputiti čestitke županu Tomislavu Tolušiću, što u Virovitičko-podravskoj županiji, iz decentraliziranih, ali i iz vlastitih sredstava, dakle i više od toga, izdvajaju za obrazovanje i time jasno pokazuju i govore, koliko im je do kvalitetnog obrazovanja stalo. Sve je to poruka svih vas da u Virovitičko-podravskoj županiji želite kvalitetnim obrazovanjem jasno istaknuti, ono što je već i sada bitno – imati kvalitetno obrazovane kadrove a ne samo obrazovane.

Saborski zastupnik, Josip Đakić pozdravio je prisutne uz želju da su navedeni praktikumi dostatni potrebama i izazovima 21. stoljeća.

–    Drago mi je vidjeti i one koji su zainteresirani, kao budući poslodavci među vama, da su zainteresirani da stručni i visoko obrazovani kadrovi u vidu operatera na CNC tehnologijama izađu iz ovih škola. S novim idejama i novim tehnologijama, uz smanjenje troškove, možemo računati za daljnji razvoj u drvnoj industriji Virovitičko-podravske županije, pogotovo za tvornicu TVIN ali i druge privatne tvrtke koji rade kvalitetne proizvode. Postignuti standardi će najviše pomoći onima koji će na njima učiti i raditi, a stvaranje ovakvih uvjeta biti će na dobrobit i korist vama i cjelokupnoj zajednici. (vpz.hr)

Skip to content