Otvorena likovna izložba „Doživljaj balada Petrice Kerempuha“ Stjepana Đukića Pište

Siguran crtež (prikriven u patki mrljolikih masa boje) sluh za kromatsku činjeničnost, kompozicijsku razvedenost prate se u svim segmentima ciklusa. Đukić svojom sintezom klasičnog i modernog izraza te sintezom likovnog i literarnog ostvario ciklus vrijedan pažnje, potvrđujući se umjetnikom iskustva i znatiželje, koji je poznatim Krležinim „Baladama Petrice Kerempuha” dao novu dimenziju. To je u kratkim je crtama opis današnje izložbe što je i u predgovoru naglasio Stanko Špoljarić.

Inače Stjepan Đukić Pišta, rođen je 5. prosinca 1949. u Lozanu kod Virovitice. Hrvatski je slikar zanimljivog puta. Najskrovitije tajne slikarstva otkrio je uspijevajući zadržati kreativnu iskru jer je htjenje za predanjem umjetnosti bilo toliko da je dar talenta morao doći do izražaja. Stilistika je sazrijevala, osobnost svojstva se pročišćavala, tehnička strana slikanja bila je savladana, poetika izgrađena, postajući svakim novim ciklusom likovno intrigantnija i umjetnički uvjerljivija.

Slikarstvo Stjepana Đukića Pište rađeno je na zasadama klasične estetike, unutar koje je slikar otkrio i otvorio prostor vlastite doživljajnosti i izraza, čime se sve više potvrđuje kao posebnost u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Za svoj rad nagrađen je s više diploma za donacije, s nekoliko zahvala različitih humanitarnih udruga, Zagrebačke nadbiskupije, Zagrebačke medrese, a dobitnik je zlatne arene Silvestri Art Directory, na kao najuspješniji virtualni debitant u svijetu za 2001. godinu.

Slikar je nedavno bio na studijskom putovanju u Australiji u trajanju od 10 mjeseci. Održao je i nekoliko izložbi u Brisbaneu, Melbourneu i Gold Coastu koje su polučile velik odjek među tamošnjom publikom. U Hrvatskoj nastavlja plodnu suradnju s galerijama kao i u osobnom traganju kako bi ljudsku dramu pretvorio u likovnu dramu izloženu u „Baladama Petrice Kerempuha.

Izložbu za čije postavljenje najveća zasluga pripada Braći hrvatskog zmaja otvorio je gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Skip to content