Otvorena izložba „Tisuću godina pisane baštine Zadra“

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorio izložbu „Tisuću godina pisane baštine Zadra“. Ovu iznimno vrijednu izložbu organizirao je Državni arhiv u Virovitici, u suradnji s Državnim arhivom u Zadru. Kako su prilikom otvorenja rekli bivši ravnatelj Gradske knjižnice i predsjednik Matice Hrvatske ogranak Virovitica prof. Ivan Zelembrz i viši arhivist zadarskog arhiva i jedan od autora izložbe prof. Marijan Maroja, izložena je iznimno vrijedna građa iz koje svakako treba izdvojiti pergamene: Darovnicu Petra Krešimira IV u kojoj se nalazi poznata sintagma „Mare nostrum“, oporuku iz 918, godine, dokument u kojem se prvi puta spominje ribolov u Hrvata iz 995. godine. Osim pergamena postoje i dvije matične knjige i jedan misal, kodeks na arapskom pismu, spisi javnih bilježnika od 13. st., te knjižna građa i novine od kojih svakako treba izdvojiti „Zoru Dalmatinsku“ i to broj gdje je objavljena poznata pjesma Petra Preradovića „Zora puca bit će dana“ što također povezuje ova dva kraja.

O vezama Zadra i Virovitice nešto više rekao je pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije ujedno i bivši zadarski student prof. Josip Mikolčić naglasivši bogatu tradiciju oba grada koja su oduvijek disala hrvatski.

U mjesecu darivanja u godini kada slavimo svoj 777. rođendan ovo je jedan od iznimnih događaja budući da je po prvi puta jedna ovako vrijedna građa izašla iz prostorija Državnog arhiva u Zadru rekao je prilikom otvorenja izložbe ravnatelj virovitičkog Državnog arhiva Marc Šojat te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli prilikom organizacije, a posebno ravnatelju Slavku Ražovu te autorima prof. Mirisi Katić i prof. Marijanu Maroji.

Da sve protekne u blagdanskom raspoloženju prof. Marijan Maroja, koji je rođeni Virovitičan i učenik virovitičke gimnazije, najavio je nastavak suradnje ova dva arhiva što će se između ostalog očitovati i u poklonu nekoliko stotina knjiga virovitičkom državnom arhivu.

Izložba je otvorena do srijede 14. prosinca te je upućen poziv svima da ju posjete, a osobito učenicima osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim profesorima i ravnateljima čija je nazočnost na otvorenju ovaj puta izostala.

Skip to content