OTVOREN VRTIĆ U SV. ĐURAĐU Od ponedjeljka u prekrasnim prostorima učit će i igrati se 32 djece

Slagalice, slikovnice, bojice, igračke svih vrsta te ugodan, prozračan i šaren prostor; prostrano, novo igralište – sve to čini novi dječji vrtić koji je danas (četvrtak) otvoren u virovitičkom prigradskom naselju Sv. Đurađ. Riječ je o dislociranom vrtiću u okviru Dječjeg vrtića Cvrčak u Virovitici, a kojeg će od ponedjeljka, 7. rujna, pohađati 32 mališana.

1

Otvorenje 5,5 milijuna kuna vrijedne investicije koja je izgrađena sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja dolazi s lijepim povodom – Danom Virovitičko-podravske županije, pa su ceremoniji otvorenja nazočili i saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić te župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, kao i predstavnici subjekata uključenih u projekt.

ČETVRTI OD JEDANAEST

Ovo je četvrti vrtić koji se na području Virovitičko-podravske županije izgradio iz pomoć sredstava Ministarstva poljoprivrede, dok ih je sedam još u fazi izgadnje.

Ravnateljica vrtića Sandra Moslavac zahvalila je svima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta, a koji je znak dugoročne koristi za cijelu zajednicu, naglasila je. Cvrčak danas ima ukupno 500 djece i po prvi put u novoj pedagoškoj godini upisana su sva djeca s liste, izuzev onih koji još nisu napunili godinu dana.

-Činjenica kako smo popunili sve raspoložive kapacitete pokazuje da roditelji žele i imaju potrebu uključiti svoju djecu u sustav predškolskog odgoja. Grad Virovitica konstantno ulaže u obrazovanje najmlađih stanovnika svoga grada te molimo osnivače da takav trend nastojanja nastave i u narednom periodu – rekla je S. Moslavac.

2

U novom vrtiću uživat će mališani s područja sv. Đurđa, ali i Virovitice.

– Neki roditelji željeli su iz objekta u Virovitici prebaciti dijete u ovaj novi vrtić, čisto zbog praktičnosti, jer im i mlađe dijete kreće u vrtić. Neka djeca iz Sv. Đurđa su nam pak ostala u matičnim skupinama u Virovitici, pa su preostali kapacitet napunili polaznici iz Virovitice – objasnila je S. Moslavac.

Polaznici su raspoređeni u četiri skupine: jasličku, dvije mješovite i jednu stariju. Projekt koji je napisala Razvojna agencija VTA u suradnji s Dječjim vrtićem Cvrčak i Gradom Virovitica omogućio je i zaposlenje četiri odgojiteljice koje će raditi u odgojno-obrazovnom radu s djecom, spremačice i kuharicu na pola radnog vremena.

ULAGANJE U NAJMLAĐE

Da će Grad Virovitica nastaviti ulagati u potrebe najmlađih stanovnika, obećao je gradonačelnik Ivica Kirin, rekavši kako je to jedan od prioriteta od kojih neće odustati.

3

– Proteklih godina uložili smo puno sredstava u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, kako bismo stvorili prave uvjete za djecu. To je možda išlo na uštrb komunalnog uređenja, možda je izgrađeno manje nogostupa, ali znamo da nogostupi mogu čekati, a druge stvari ne. Svi mi koji smo roditelji znamo koliko nam djeca znače i da je ulaganje u njih ulaganje u budućnost grada.

Ovakvim investicijama osigurali smo uvjete da djeca sa područja grada Virovitice, od vrtića do visokog obrazovanja, imaju standard kao djeca u najrazvijenijim gradovima Republike Hrvatske i taj ćemo trend i nastaviti – rekao je I. Kirin te naglasio važnost projekata i europskih fondova kroz koje se ostvaruju sredstva za te potrebe.

4

Župan Igor Andrović rekao je kako mu je osobito zadovoljstvo što je ovo već četvrti vrtić na našem području koji je izgrađen iz sredstava Ministarstva poljoprivrede i što se na ovaj način doprinosi ostanku obitelji i mladih na ovom području.

-Ovaj vrtić ima svoje čari, prekrasno okruženje i njime Županija, Grad i Sveti Đurađ ispisuju povijest i grade budućnost. Znam koliko vrtić znači za roditelje i djecu, za njihov odgoj i obrazovanje i zato hvala svima koji su sudjelovali u projektu. Čestitam Gradu što nastavlja novo ulaganje u odgojno-obrazovnu infrastrukturu i to vrlo brzo nakon što smo nedavno otvorili i COOR. U tom smjeru trebamo ići svi: u smjeru odgoja i obrazovanja, za našu djecu, koja će danas- sutra završiti škole i, nadam se, ovdje ostati raditi – poželio je župan I. Andrović.

ZA LJEPŠU BUDUĆNOST

Saborski zastupnik Josip Đakić rekao je kako je na području Virovitičko-podravske županije izgrađeno ili obnovljeno i 35 škola te da se projektima poput ovog izjednačavaju standardi u cijeloj Hrvatskoj.

5

– Određeni standardi podižu se i u obrazovanju, kako bi svi bili spremni za budućnost u kojoj na ovim ruralnim prostorima, a koji nisu tako bogati i razvijeni, život želimo učiniti ljepšim. Vjerujemo da ćemo i u ovom Danu Županije doživjeti od samih gostiju obećanja koja će se ticati projekata. Svima koji su sudjelovali u ovom – izvođačima radova koji su pravovremeno i kvalitetno odradili svoj posao, ali i vama, koji ćete biti u službi djece i roditelja želim puno uspjeha – poručio je J. Đakić.

6

Da će od malenih odrasli također imati prilike učiti u vrtiću, osobito o upornosti i važnosti dijaloga, ispričao je na dirljiv način fra Marino Kuzminski, koji je blagoslovio prostore novog vrtića i sve okupljene. Da novi vrtić bude mjesto susreta, učenja, sreće i novih spoznaja poželjeli su svi okupljeni roditeljima i djeci koja će već od ponedjeljka stvarati nova prijateljstva i učiti kroz igru. U tome će im pomoći i Tea Krišto, logoped u vrtiću, koja je novi objekt ocijenila prekrasnim i ugodnim.

– S kolegicom pedagoginjom povremeno ću dolaziti ovdje i silno se radujem susretu s djecom, s kojima ću individualno ili u skupini s odgojiteljicom raditi vježbe. Zahtjevno je, ali zaista se trudimo što više raditi i pomoći na tom području – istaknula je Tea Krišto iz stručnog tima Dječjeg vrtića Cvrčak u Virovitici. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

Skip to content