OTVOREN TIC Spoj znanosti i poljoprivrede osigurat će konkurentne i kvalitetnije domaće proizvode

U prostoru bivše vojarne danas (petak) je svečano otvoren Tehnološko-inovacijski centar (TIC) Virovitica. Riječ je o hvalevrijednom projektu vrijednom 17.571.604,21 kuna, koji je realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti (u trenutku potpisivanja Poljoprivredni fakultet u Osijeku) i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Vizija mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Istraživačka struktura koju nudi TIC ima za cilj dugoročan razvoj poljoprivrede i gospodarstva ne samo na području Virovitičko-podravske županije, već i šire.

Otvorenju su uz ravnateljicu TIC-a Ivanu Nemet nazočili domaćini – župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom i suradnicima, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac i suradnicima, ali i prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, saborska zastupnica prof.dr.sc. Vesna Bedeković, predsjednik uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, dekan Veleučilišta Virovitica Oliver Jukić, predstavnici razvojnih agencija i odgojno-obrazovnih ustanova i drugi uključeni u projekt.

PROIZVODI SA ZNANSTVENIM POTPISOM

Ravnateljica Ivana Nemet predstavila je TIC kao ustanovu namijenjenu primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od nje će imati i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica.

Od početka je bila želja da spojimo sve tehnologije koje imamo i da poljoprivrednicima pomognemo i u proizvodnji samih proizvoda, budući da se već puno radi na proizvodnji sirovine. Bilo bi lijepo da imamo i proizvodnju, npr. eteričnih ulja i mliječnih proizvoda baš s našeg području. TIC im u tom pogledu daje potporu, jer imamo dva fakulteta za suradnike, u znanstvenom timu danas je 17 ljudi, a tu je i moje iskustvo. Pozivam stoga poljoprivrednike da iskoriste priliku koju sada imaju. Oni će nas uputiti u tome što im treba, a mi ćemo im osigurati znanstvenu i stručnu podršku, primijenjena istraživanja od polja, od zemlje, do gotovog proizvoda. Ova povezanost u kojoj ćemo učiti jedni od drugih trajat će bar pet godina, a tada će se, vjerujem, već formirati tim ljudi koji će točno znati u kojem smjeru ići i kasnije – rekla je ravnateljica Ivana Nemet, dipl. ing. prehrambene tehnologije.

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo nastavak ulaganja u pomoć poljoprivrednicima, koji već proizvode vrhunske domaće proizvode, podsjetivši kako se na području naše županije proizvodi najkvalitetnija kamilica na svijetu te brendiran Slavonski med.

TIC Virovitica je znanstvena institucija koju stavljamo u funkciju pomoći poljoprivrednicima, da budu što konkurentniji na tržištu te da iskoriste laboratorijsku opremu da unaprijede svoju proizvodnju, kao što poduzetnici danas koriste poduzetničke inkubatore. Cilj je proširiti djelatnosti TIC-a u budućnosti i na vinarstvo, budući da smo kraj poznat i po vinogradarima i voćarima. Ujedno, TIC ima veliku ulogu u pomaganju studentima, budući da surađuje s fakultetima u Osijeku i Veleučilištu u Virovitici. Razvoj znanja je zapravo razvoj i poljoprivrede, gospodarstva i cijelog društva – naglasio je Andrović. Ovu ustanovu danas zato vidi kao spoj znanosti, javne uprave, gospodarstva i poljoprivrede.

STUDENTSKA PRAKSA I DOKTORATI

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica jedan je od onih projekata koji se dugo očekivao i koji su si prije desetak godina mogle priuštiti znatno veće sredine. Danas je Virovitica među njima, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, ocijenivši kako su se u slučaju mlijeka, meda i ljekovitog bilja kvalitetno prepoznali potencijali koje nudi virovitičko-podravsko područje, ali i cijela regija.

Nakon TIC-a, u planu nam je na našem području uvesti nove prehrambene industrije, a primarnu poljoprivrednu proizvodnju olakšati i putem geotermalnih izvora koje će omogućiti grijanje plastenika i staklenika. To je još jedan potencijal koji imamo i zato je pri kreiranju prioriteta jako važno slušati stručnjake koji daju i konkretne savjete, ali i kritiku na postojeće ideje. Ta suradnja je preduvjet za bolje sutra – koliko budemo sposobni, toliko ćemo i napraviti – rekao je I. Kirin.

Korist od nje će imati poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica, budući da će studenti visokoobrazovnih ustanova ovdje moći odraditi dio svoje prakse ili doktorska istraživanja.

U projekt je od početka uključen i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Dekan prof. dr.sc. Jurislav Babić kaže kako je zajedničkim naporima ostvareno sve na TIC-u, od projektiranja same zgrade, do laboratorija, nabave opreme…

Danas je to moderan multifunkcionalni objekt, opremljen sa suvremenom istraživačkom opremom u kojoj se mogu raditi istraživanja u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Zajedničkim snagama možemo pokriti sva ta područja, a kad projekt završi, i dalje ćemo surađivati. Naši studenti će ovdje moći odraditi praksu, diplomske radove, a neki kolege će upisati doktorat, pa će moći raditi istraživanja u TIC-u – naglasio je dekan Babić.

Uz analitički i istraživački dio, TIC će igrati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu u budućnosti. Danas se ovaj novi i moderni centar može pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i to 350 ljudi. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

Skip to content