Otvoren 18. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2013.

18. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2013. koji se ove godine održava od 18. do 20. siječnja u Virovitici je otvoren. Svečanost otvorenja okupila je brojne uglednike iz unutarnjeg i vanjsko-političkog života, među kojima saborske zastupnike, potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, veleposlanicu Kraljevine Belgije Nancy Rossignol, zemlje partnera sajma, goste i izlagače iz ukupno 21 strane zemlje, sudionice sajma, obrtnike, gospodarstvenike i brojne druge goste, te naravno domaćine, koje su predvodili župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Ivica Kirin.

Na svečanosti otvorenja gradonačelnik Ivica Kirin iskazao je zadovoljstvo činjenicom što usprkos globalnoj krizi, koja je nažalost mnoge druge sajmove dovela do zatvaranja, sajam Viroexpo dočekao svoju punoljetnost te iskoristio je prigodu da istakne da Grad Virovitica trenutno ima 8 poduzetničkih zona te 32 potpisana ugovora sa poduzetnicima što će u dogledno vrijeme donijeti velik broj novih radnih mjesta.

Sajam je posebno pohvalio potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Ivan Obad naglasivši da je ovaj sajam pokazatelj kako treba raditi čak i jednom Zagrebu što je nužno za daljnji razvoj u trenutku kada je samo prošle godine zatvoreno čak 2710 obrta uz 8000 radnika koji su napustili obrtnička zanimanja.

Jedan od osnivača i idejni začetnik ovog sajma, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Ivan Slamić, koji je govorio u ime predsjednika HGK Nadana Vidoševića, naglasio je da je poduzetnicima trenutno najvažniji partner kako lokalna samouprava tako i Vlada RH jer jak poduzetnik osigurava jakog građanina što rezultira jakom Hrvatskom.

Prisutnima se je obratila i veleposlanica Kraljevine Belgije Nancy Rossignol te čestitala županu Tomislavu Tolušiću i gradonačelniku Ivici Kirinu na stvaranju konstruktivnog gospodarskog ozračja u ovoj regiji što je u ovo doba ekonomske krize trenutno i najvažnije.

Župan Tomislav Tolušić podsjetio je prisutne da je prvi sajam imao samo 375 m² izložbenog prostora, 30 izlagača i 1200 posjetitelja da bi posljednji zabilježio gotovo 30.000 m² izložbenog prostora 757 izlagača i 26.000 posjetitelja. Posebno je naglasio i to da Viroexpo trenutno nema niti jednog zaposlenog već da stotinjak ljudi kroz volonterstvo i zajedništvo proizvodi jedan od najboljih sajmova u Hrvatskoj. Na kraju je izrazio zadovoljstvo što je sajam do sada bio prepoznat od strane Vlade RH i resornih ministarstava te zahvalio svima koji pomažu da i dalje živi Viroexpo – sajam sa najvećim srcem i dušom od svih 280 sajmova u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je, uz konstataciju da je lijepo vidjeti sinergiju županijske i gradske jedinice lokalne samouprave, Viroexpo naveo kao dokaz da gospodarstvo u ovoj godini ulaska u EU ima što ponuditi. Naglasio je da unatoč uštedama kojih treba biti štednja neće izvući zemlju iz krize već suprotno treba povećati kupovinu prvenstveno hrvatskih proizvoda jer samo povećanje potrošnje može povećati proizvodnju.

Čast da otvori ovogodišnji Viroexpo po drugi puta pripala je ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu koji je izrazio zadovoljstvo što je sajam još bolji nego prošle godine. Upozorio je na činjenicu da će ulaskom Hrvatske u EU čak 42% poduzetnika biti konkurentniji te će npr. troškovi izvoza u Sloveniju biti manji za čak 160 milijuna eura. Najavio je za slijedeći tjedan i nov program potpora za malo i srednje poduzetništvo uz konstataciju da država mora stati iza svojih poduzetnika. Na kraju je dao punu podršku za slijedeći Viroexpo za koji se nada da će ulaskom u EU biti još veći.

Skip to content