Otkriven spomenik pogubljenim Hrvatskim domobranima

Predsjednik Udruge Hrvatski domobran Virovitica Antun Sudarević igradonačelnik Grada Virovitice Zvonko Kožnjak, danas su zajedničkiotkrili spomen obilježje četrnaestorici Hrvatskih domobrana koje su 5.listopada 1944. godine partizani mučki pogubili.Predsjednik Udruge Hrvatski domobran Virovitica Antun Sudarević i gradonačelnik Grada Virovitice Zvonko Kožnjak, danas su zajednički otkrili spomen obilježje četrnaestorici Hrvatskih domobrana koje su 5. listopada 1944. godine partizani mučki pogubili. Riječ je o ranjenim hrvatskim bojovnicima koji su na pogubljenje odvedeni iz virovitičke bolnice. Spomenik je uz pomoć sponzora podignut u virovitičkom prigradskom naselju Milanovac, na tzv. Kaži, a blagoslovio ga je đakon Župe blaženoga Alojzija Stepinca Anto Ivić.

– Mučki način na koji su partizani ubili 14 domobrana dovoljno govori o Narodno-oslobodilačkoj vojsci. Pobili su ranjene i bolesne ljude. Od njih 14 koliko ih je ubijeno na ovome mjestu, jedan je bio slijep, a jedan bez noge. I to je njima smetalo! Njihov cilj je bio uništiti sve što je hrvatsko.

Osim grobnice u Milanovcu na kojoj je danas otkriven spomenik, iste još postoje na virovitičkom Gradskom groblju, Šintarnici, Pčeliću… zadatak Udruge Hrvatski domobran Virovitica je, da se do kraja godine sve grobnice obilježe spomenicima koje bi slučajne prolaznike upoznali s hrvatskom prošlošću. (vo)

Skip to content