Otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama u Mrtvom Jarku

U nazočnosti saborskog zastupnika i potpredsjednika Saborskog odbora za ratne veterane Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika Policijske uprave Virovitičko-podravske Ivice Tolušića, načelnice Općine Suhopolje Zlate Šljivac …1 1286640991U nazočnosti saborskog zastupnika i potpredsjednika Saborskog odbora za ratne veterane Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika Policijske uprave Virovitičko-podravske Ivice Tolušića, načelnice Općine Suhopolje Zlate Šljivac, načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, načelnika Općine Gradina Dražena Peića, načelnika Općine Lukač Đure Bukvića, predstavnika udruga proisteklih iz II svjetskog rata i Domovinskog rata, svjedoka tadašnjih događanja i drugih uvaženih gostiju danas je u Mrtvom Jarku koji se nalazi u šumi na istočnim obroncima Bilogore u Općini Suhopolje kraj sela Mala Trapinska na granici s Gradom Viroviticom svečano otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama.

Nazočnima se je u ime domaćina prva obratila načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac koja je između ostalog zahvalila članovima virovitičkog ogranka Udruge Hrvatski domobran na trudu da se obilježi ovo stratište i pozvala sve da ne zaborave te nedužne ljude koji su pobijeni bez suda i presude u vrijeme kada je već II svjetski rat odavno završio i to samo zato što su bili Hrvati. Istaknula je da je i činjenicu da je na samo dva stratišta u Općini Suhopolje u Pčeliću i Mrtvom Jarku pobijeno oko 1300 nedužnih hrvatskih vojnika i civila.Predsjednik virovitičke Udruge Hrvatski domobran Vlatko Ljubičić prije svega posebno se je zahvalio preminulom predsjedniku Udruge Antunu Sudareviću koji je pokrenuo ovu inicijativu, a zatim je prisutnima u kratkim crtama pokušao opisati sva stradanja koja su se tih dana dogodila u Mrtvom Jarku.Mrtvi jarak je stratište nedužnih hrvatskih vojnika i civila pobijenih nakon II. svjetskog rata 1945.godine.

Ovaj jarak se nekad zvao Duboki jarak. Zbog njegove dubine i položaja izabran je kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Dovedeno je više kolona i više grupa zarobljenika, koji su tu mučeni i ubijani. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice. Članovi virovitičke podružnice Društva za obilježavanje grobišta izvršili su 2007. godine probno iskapanje na prostoru jedne od ovih masovnih grobnica. Naišli su na posmrtne ostatke žrtava i dijelove vojničke opreme – rekao je između ostalog Ljubičić.Pročitao je i izvod iz pisma i zapisnika o ovim i drugim strašnim zločinima nekoliko suhopoljskih partizana koji su 29. srpnja 1945. godine poslali tadašnjem ministru jugoslavenske vlade Andriji Hebrangu i samom kasnije ubijenom od istog tog režima.„Dragi druže Andrija!

….. Pred oko mjesec dana bilo je dotjerano u Suhopolje nekoliko stotina zarobljenika koje su otpremili u šumu i tamo sve potukli. Iste su najprije isprebijali, pa su onda klali. To su izvršili drugovi iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade koji su onda bili u Suhopolju, a kad su se vraćali u Suhopolje govorili su narodu kako su ih potukli.Ovi drugovi koji su bili u V. Crnogorskoj proleterskoj brigadi govorili su narodu da su ranije bili četnici, a sada su prešli u partizane. Iz toga se može zaključiti da ovi Srbi, sada kao četnici pod drugom firmom (maskom) ubijaju nevine Hrvate.Na ovo narod ne gleda dobro (…) nezadovoljni smo zbog masovnog ubistva koji su vršeni oko Suhopolja, jer su viđeni mrtvi kojima je vađeno srce i razni dijelovi tijela”. – dio je iz pisma upućenog Andriji Hebrangu.Na kraju se je prisutnima obratio i saborski zastupnik i potpredsjednik Saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić koji je prije svega naglasio da je Hrvatski sabor i Odbor za ratne veterane u prijedlogu Zakona izričito rekao da se sva grobišta, mučilišta i stratišta moraju dostojno obilježiti. Posebno se je zahvalio članovima Udruge hrvatski domobran koji su izučavajući povijesne činjenice i tražeći pisma, knjige i zapise došli i do ovoga mjesta na kojem je mučeno i ubijeno više stotina nedužnih domobrana i civila.

Zakoni Europske unije osudili su sve totalitarističke režime pa tako i komunistički režim pa se i komunistički zločini moraju do kraja istražiti i ne smiju zaboraviti, a svi počinitelji ovih zločina koji su još danas živi moraju biti za to osuđeni. Jednaki su i crni i crveni zločini, ništa nisu drugačiji oni koje su počinili fašisti, ali i ništa manji nisu niti oni koje su počinili partizani i komunisti kopirajući ono što su nakon II svjetskog rat učinili Rusi Poljacima kod nas su to činili komunisti Hrvatima.Obilježavati ćemo ih, klanjat ćemo im se i tražiti da naši sudovi sude preživjelim zločincima tih zločina rekao je na kraju Josip Đakić Spomenik čiju izgradnju je inicirala i prikupila sredstva virovitička podružnica Udruge Hrvatski domobran svečano su otvorili predsjednik virovitičke Udruge Hrvatski domobran Vlatko Ljubičić i načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac, a spomenik je blagoslovio suhopoljski župnik Župe sv. Terezije Avilske Mate Rukavina koji je prije blagoslova zamolio prisutne da se pomole i za 150 nedužnih ljudi koji su u njegovom rodnom selu u isto vrijeme poubijani na sličan način.Nakon blagoslova izaslanstva Virovitičko-podravske županije, prisutnih predstavnika gradova i općina, udruga proisteklih iz II svjetskog rata i Domovinskog rata kao i predstavnici prisutnih političkih stranaka položili su vijence i zapalili svijeće na Spomen hrvatskim žrtvama Mrtvog Jarka.

Skip to content