Osim 200 zadivljujućih rukotvorina, umirovljenici izložbom “Zlatne ruke treće dobi” u Virovitici pokazali i svoj zlatni duh

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Pod nazivom “Zlatne ruke treće dobi” jučer (srijeda) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena izložba radova članova Matice umirovljenika Virovitičko-podravske županije.

Radove svojih zlatnih ruku na izložbi su predstavili članovi devet umirovljeničkih udruga s područja županije. Članovi udruga umirovljenika iz Pitomače, Podgorja, Rezovca, Korije, Milanovca, Svetog Đurđa, Golog Brda, Špišić Bukovice i Virovitice prezentirali su 200 različitih eksponata. Ručni radovi i rukotvorine nastale vezenjem, pletenjem i heklanjem poput stolnjaka, tabletića i goblena, slike i fotografije, samo su neki od izložaka izrađenih s, kako saznajemo, puno ljubavi, topline i srca. S obzirom da smo u predblagdanskom dobu, božićna tematika bila je najzastupljenija među prezentiranim radovima.

Voditelj programa otvorenja izložbe Trpimir Markotić istaknuo je kako je izložba novi korak u suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica s umirovljeničkim udruga s područja Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Prostori su ovo u koje svakodnevno rado dolazi veliki broj ljudi koji su nakon više desetljeća rada sada u zasluženoj mirovini. Slobodni kao ptice dolaze po knjige, čitati novine, odigrati partiju šaha, susresti se sa starim prijateljima. Mnogima je ovo drugi dom gdje ih domaćini rado primaju i brojne programe prilagodili su upravo njima, trećoj životnoj dobi – rekao je T. Markotić, nakon čega je okupljene glazbenom izvedbom počastio Matej Blažević na gitari.

Uz predsjednika Matice umirovljenika Virovitičko-podravske županije Antuna Hana, prisutne je pozdravio i ravnatelj virovitičke knjižnice Robert Fritz, koji je istaknuo kako se suradnja knjižnice i građana treće životne dobi uspješno nastavlja.

Projektom “Potrubi za knjigu” osnovat ćemo bibliobusnu službu Virovitičko-podravske županije, što nam je jako važno. Na taj način ćemo sve svoje usluge, aktivnosti i sadržaje moći donositi vama na kućni prag. To će biti ostvareno tijekom iduće godine, na što smo jako ponosni. U međuvremenu svi ste dobrodošli u knjižnicu. Čestitam svima koji su izradili ove prekrasne radove na kreativnosti – zaključio je R. Fritz.

Pohvalama na izložbi pridružio se i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

Osim što imate zlatne ruke, vi imate i zlatan duh. Svojim radom svima nama koji sigurno koračamo prema trećoj životnoj dobi možete biti primjer. Našli ste zanimaciju i tom zanimacijom pokazujete nam kako se uživa. U Virovitičko-podravskoj županiji imat ćete i dalje partnera, mi smo županija otvorenih vrata, stojimo vam na raspolaganju – rekao je M. Klement.

Izložbu je službeno otvorenom proglasila predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett Škvarić, koja je za istu imala samo riječi hvale.

Moram priznati da me ovi ručni radovi vraćaju u djetinjstvo kada sam sa svojom mamom i bakom učila kukičati, vesti i izrađivati goblene. Danas se u ovom našem komercijalnom svijetu sve više prepoznaje važnost ručnih radova i na tome vam zaista velika hvala. Čestitam vam na rukama zlata vrijednih i želim vam još mnogo ovakvih izložbi – zaključila je, a nakon toga su okupljeni krenuli u razgledavanje izložbenih radova.

Svi zainteresirani izložbu “Zlatne ruke treće dobi” moći će pogledati do 23. prosinca.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

Skip to content