Od danas besplatna prehrana za sve virovitičke osnovnoškolce

Grad Virovitica kao osnivač osnovnih škola osigurao je sve preduvjete kako bi od ponedjeljka, 9. siječnja, u svim matičnim i područnim školama bio omogućen besplatan obrok za sve učenike.

Grad Virovitica je sukladno smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja sustavno ulagao u opremanje kuhinja i blagovaonica u svojim školama, jedan je od rijetkih gradova koji u svim matičnim školama te u područnim škola ima kuhinje, odnosno čajne kuhinje te blagovaonice. Za to je u posljednjih 5 godina uloženo preko 2 milijuna kuna iz sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja te iz vlastitih sredstava.

Do sada je u sustavu prehrane na području Grada bilo oko 85% djece, a prema provedenim anketama u prosincu, od danas će se hraniti njih preko 95%.

Uz opremanje kuhinja i blagovaonica u školama, Grad je za potrebe besplatne prehrane za sve učenike iz vlastitih sredstava osigurao preko 500.000 kuna za dodatnu opremu (manjirke, zdjelice, tace i sl.) te uređaje za pripremu hrane kako bi se mogao povećati kapacitet kuhinja, odnosno broj obroka – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

Na žalost Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije izdalo suglasnosti za zapošljavanje novih kuharica i pomoćnog osoblja prema Državnom pedagoškom standardu kako bi se rad kuhinja, čajnih kuhinja, dostava i posluživanje hrane u matičnim i područnim školama odvijalo bez problema od prvog dana provedbe projekta besplatne prehrane.

Nadamo se da će kroz tjedan dana sva djeca u matičnim i područnim školama dobivati jedan kuhani i topli obrok po istom standardu i da ćemo biti među prvima u Republici Hrvatskoj koji su 100% implementirali ovaj projekt zahvaljujući konstantnom ulaganju u ustanove odgoja i obrazovanja te brizi za sve učenike. Ovom prilikom pohvaljujem i ravnatelje škola jer su sa svojim zaposlenicima odradili velik dio posla kako bi se ovaj hvalevrijedan projekt od danas u punom obimu započeo provoditi u svim osnovnim školama na području Grada – istaknuo je gradonačelnik.

Skip to content