Oproštaj od fra Marka Malovića, dugogodišnjeg gvardijana Župne crkve sv. Roka u Virovitici, u utorak, 18. rujna u Vukovaru

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Braća franjevci, obitelj, rodbina i vjernici oprostit će se od fra Marka Malovića u utorak, 18. rujna u 13 sati na katoličkom starom groblju u Vukovaru. U 8 sati u Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu bit će ispraćaj pokojnika na kojem se očekuje velik broj vjernika. Fra Marko Malović cijeli svoj život posvetio je služenju drugima, a umro je u 72. godini života, 56. godini redovništva i 47. godini svećeništva. Virovitički vjernici pamtit će ga po otvorenosti za druge i radu u župi Sv. Roka u kojoj je dugo godina bio gvardijan.

Životna priča fra Malovića, bivšeg župnika i gvardijana crkve sv. Roka u Virovitici, započinje 1946. u Domašincu, u Međimurju. Nekoliko godina kasnije, zajedno s obitelji, doseljava u Vukovar, gdje završava i osnovnu školu. U franjevački red, u provinciju sv. Ćirila i Metoda u Cerniku stupa 25. kolovoza 1963. Domovinski rat zatekao ga je u Iloku.

Da nije bilo fra Marka Malovića, pitanje je bi li ikada bili pronađeni ostaci vukovarskog zaštitnika svetoga Bone. Upozorio je na to i današnji vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić, istaknuvši kako je najveću ulogu u tome imao upravo fra Malović.

Poslije Iloka, čemu su prethodila pastoralna namještenja u Sigetu, Novom Zagrebu, Bjelovaru, Našicama na Trsatu i Virovitici, Špišić Bukovici, Slavonskom Brodu… O svemu što je proživio i doživio napisao je i knjigu pod nazivom “Ostajemo u Iloku”.

Inače, 1999. godine, đakovački i srijemski biskup Marin Srakić uručio je fra Marku Maloviću, tadašnjem gvardijanu Samostana sv. Ivana Kapistrana, Papino odlikovanje “Za Crkvu i Papu” (Pro Ecclesia Et Pontifice), u tijeku koncelebriranoga misnog slavlja u istoimenoj iločkoj crkvi. To najviše Papino odlikovanje, fra Marko Malović, koji je punih sedam godina bio jedini svećenik u hrvatskome Podunavlju, primio za svoje zauzeto svećeničko djelovanje u tijeku Domovinskog rata. Biskup Srakić u svojoj je propovijedi istaknuo kako je Papa odlikovao fra Marka “uzvišenim znakom svetog križa za njegovo svjedočenje istine i propovijedanje mira, pravednosti, slobode i ljubavi”. “Kada kažemo otac Marko, onda te dvije riječi upućuju na teške godine progonstva, ali i nade i vjere koje su dolazile iz Iloka, gdje je bio sa svojim vjernicima i u najtežim trenucima”, posvjedočio je tada biskup Srakić. (www.vpz.hr, ika.hr, icv.hr)

Skip to content