Oprezno sa pirotehnikom – čuvajte se petardi

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

PETARDANalazimo se pred Božićnim i Novogodišnjim blagdanima, a puno je onih koji će svoje veselje izražavati pucanjem iz vatrenog oružja, bacanjem petardi, kao i uporabom drugih eksplozivnih sredstava i naprava. Iz tih razloga policija poziva roditelje da upozore svoju djecu na opasnosti koje proizlaze iz neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima. U prometu se nalaze pirotehnička sredstva koja obuhvaćaju:
– Razred I – pirotehnička sredstva koja građani mogu kupovati u prodavaonicama i kioscima te koristiti tijekom cijele godine;
– Razred II.,III.,T1.i P1. – koji se smije prodavati samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smiju se upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva II. razreda mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a razreda III., T1. i P1. osobama starijim od 18 godina. Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava:
– II., III., T1. i P1. razreda u periodu od 1. siječnja do 27. prosinca tekuće godine;
– u zatvorenim prostorima ili u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba

Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa predviđene su novčane kazne u iznosu od 1000 do 5000 kuna, a protiv prekršitelja Policijska uprava podnosit će optužne prijedloge. (www.viroviticko-podravska.policija.hr)

Skip to content