Oprezno s pirotehnikom za vrijeme blagdana

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

S današnjim danom, 15. prosinca, započinje operativna akcija „Mir i dobro“ koja se svake godine provodi na nivou Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Nadolazeći blagdani donose puno radosti i veselja svim uzrastima, a naročito ljudima mlađe životne dobi, koji svoje veselje iskazuju paljenjem pirotehnike i pucanjem iz vatrenog oružja ne samo za vrijeme dočeka Božića i Nove godine nego i u danima kada to ne bi trebali ili smjeli činiti.

Svake godine na nivou Republike Hrvatske uporaba pirotehnike svih vrsta petardi, raketa, kao i zabranjenih eksplozivnih sredstava, naprava i oružja, donosi nove žrtve s težim ili lakšim ozljedama.

Na području PU virovitičko-podravske je tijekom protekle 2014. godine i provedene akcije „Mir i dobro“, zabilježeno nekoliko događaja, nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvima i to:

dana, 24. prosinca 2014. godine u poslijepodnevnim satima na području Suhopolja, 32 – godišnjak je nepravilnim rukovanjem, zadobio lakšu ozljedu od pirotehnike I razreda, nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci.
dana 25. prosinca 2014. godine u podnevnim satima, na području Virovitičkih ribnjaka, 42 – godišnjak je uporabom zabranjenih pirotehničkih sredstava, plašio jato labudova, tako što je ispaljivao rakete u njihovom pravcu, nakon čega su ptice odletjele.
dana 1. siječnja 2015. godine, u 0.10 sati, na području općine Lukač u dvorišnom prostoru, 15 – godišnjak je nepravilnim rukovanjem, zadobio lakšu ozljedu od pirotehnike, nakon što mu je eksplodirala petarda u ruci.
Kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponovili i pokvarili nadolazeće blagdane, radosti i veselja, policija svim građanima upućuje savjet:

RODITELJI!

Ukažite svojoj djeci na opasnosti koje proizlaze iz neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

U prometu se nalaze pirotehnička sredstva koja obuhvaćaju:

Razred I – pirotehnička sredstva koja građani stariji od 14 godina tijekom cijele godine mogu kupovati u prodavaonicama i kioscima, a također i koristiti.
Razred II.,III.,T1.i P1. – koji se smije prodavati osobama starijim od 18 godina samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smiju se upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.
Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava

II., III. razreda u periodu od 2. siječnja do 26. prosinca tekuće godine, a poglavito njihova uporaba u zatvorenim prostorima ili u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.
Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa predviđene su novčane kazne u iznosu od 1000 do 5000 kuna, a protiv prekršitelja Policijska uprava podnosit će optužne prijedloge.

Skip to content