Oprez pri rukovanju pirotehnikom: Grad Virovitica partner u provođenju akcije “Mir i dobro”

Predstavnici Policijske postaje Virovitica danas, 18. prosinca, predstavili su u Gradskoj upravi akciju “Mir i dobro” koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a Grad Virovitica je partner u istoj.

Akcija se provodi od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, a posebna pozornost posvetit će sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava u skladu sa Zakonom o eksplozivnim tvarima, rekao je načelnik Policijske postaje Virovitica Davor Solić.

Pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda smiju se prodavati osobama starijim od 18 godina samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to od 15. prosinca ove do 1. siječnja iduće godine, a upotrebljavati samo od 27. prosinca do 1. siječnja 2018.

Osim toga, pozivaju se roditelji da njihova djeca na koriste pirotehnička sredstva pred bolnicama, domovima i školama i da ih ne bacaju pred kućne ljubimce. Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava su povećane i kreću se od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 10.000 do 80.000 kuna za pravne. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna.

Građane je na oprez pozvao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Pozivam sve građane Virovitice, osobito roditelje da ne kupuju djeci pirotehnička sredstva. Svake godine upozoravamo na moguće tjelesne ozljede pri rukovanju pirotehničkim sredstvima, kao i na materijalnu štetu koju mogu izazvati. Osim toga, blagdanska pucnjava strahovito uznemiruje i naše kućne ljubimce te u konačnici može prouzročiti njihov bijeg. Pucnjava ne mora biti neizostavan dio proslave, istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

Partneri u akciji “Mir i dobro” su i općine Suhopolje, Lukač, Gradina i Špišić Bukovica.

Skip to content