Oprez pri rukovanju pirotehnikom: Grad Virovitica partner u provođenju akcije “Mir i dobro”

Predstavnici Policijske postaje Virovitica, pomoćnik načelnika Policijske postaje Virovitica Zlatko Ban i Ivica Blažević, danas, 20. prosinca, predstavili su u Gradskoj upravi akciju “Mir i dobro” koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a Grad Virovitica je partner u istoj. Predstavnike Policijske postaje Virovitica primili su zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

– Akcija se provodi od 15. prosinca 2019. do 8. siječnja 2020. godine, a posebna pozornost posvetit će sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava u skladu sa Zakonom o eksplozivnim tvarima, rekao je pomoćnik načelnika Policijske postaje Virovitica Zlatko Ban.

Pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda smiju se prodavati osobama starijim od 18 godina samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to od 15. prosinca ove do 1. siječnja iduće godine, a upotrebljavati samo od 27. prosinca do 1. siječnja 2020.

Osim toga, pozivaju se roditelji da njihova djeca na koriste pirotehnička sredstva pred bolnicama, domovima i školama i da ih ne bacaju pred kućne ljubimce. Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava su povećane i kreću se od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 10.000 do 80.000 kuna za pravne. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna. (virovitica.hr)

Skip to content