Opća bolnica Virovitica, kao jedna od devet županijskih bolnica u Hrvatskoj, dobila je novi kolonoskop kojim se omogućuje rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na Odjel za gastroenterologiju virovitičke Opće bolnice jučer (ponedjeljak) je stigao novi uređaj, kolonoskop, koji je već u upotrebi. Ministarstvo zdravstva nabavilo je ukupno 17 kolonoskopa bez stupova za potrebe zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, od kojih je pored 8 KBC-a, kolonoskop dobilo i 9 županijskih bolnica. Među njima je i Opća bolnica Virovitica, u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo što će im ovaj uređaj za endoskopiju značajno poboljšati kvalitetu rada s pacijentima.

Ovaj uređaj dodatno će poboljšati uvjete i mogućnosti za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite u našoj bolnici. Modernizacija prostora i opreme zaista puno znači za liječnike jer nam olakšava rad i podiže ga na višu razinu – istaknula je doktorica Gordana Kotur, v.d. pročelnica Službe internističkih djelatnosti u Općoj bolnici Virovitica.

Uz dva već postojeća kolonoskopa, ovaj treći omogućit će pregled za veći broj pacijenata i dodatno smanjiti liste čekanja.

Liste čekanja i sada nisu velike, a ovaj će nam uređaj omogućiti još bolju skrb za pacijente – rekao je doktor Matko Markotić, voditelj Odjela za gastroenterologiju, ističući kako je ovaj pregled od izuzetne važnosti jer omogućuje rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva.

Karcinom debelog crijeva drugi je najčešći karcinom od kojeg obolijevaju i muškarci i žene, odmah je iza raka dojke kod žena i raka pluća kod muškaraca – ističe doktor M. Markotić. S tim ciljem na području Hrvatske se provodi i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u koji su uključeni muškarci i žene stariji od 50 godina.

Starija životna dob je rizičnija za obolijevanje od ovog karcinoma i izuzetno je važno redovno provoditi kontrole. Sudjelovanje u skriningu je vrlo jednostavno i obavlja se kod kuće. Uzorak se šalje poštom i tek u slučaju da je test pozitivan, osoba dobiva poziv za pregled u bolnici – objašnjava doktor M. Markotić te ističe kako je unatoč jednostavnosti sudjelovanja u skriningu odaziv loš.

Kako kaže, najvažnije je karcinom otkriti na vrijeme, a to se upravo na ovaj način najjednostavnije može postići. Jednako tako, osobe u čijoj obitelji postoje oboljeli od ovog karcinoma trebaju provoditi kontrole, imali tegobe ili ne.

– Trebali bi se preko svojeg liječnika opće medicine uputiti gastroenterologu i oni ulaze u skrining program kolonoskopom svake dvije godine – govori nam doktor, dodavši da se ovim pregledom u velikom broju slučajeva može spriječiti razvijanje karcinoma.

– Rak debelog crijeva ne nastaje na sluznici nego u 98 posto slučajeva iz polipa debelog crijeva. To su benigne promjene koje uspješno možemo odstraniti endoskopskim putem i zato je važno odazvati se ovakvom testu, tako da se na vrijeme detektiraju polipi koji su zapravo problem iz kojeg nastaje rak debelog crijeva – upozorava doktor Markotić.

Zbog učestalosti karcinoma debelog crijeva i važnosti njegova ranog otkrivanja, ravnatelj virovitičke bolnice Dinko Blažević pozdravio je odluku Ministarstva da upravo oni budu na listi bolnica za dobivanje kolonoskopa.

– Zahvaljujemo Ministarstvu zdravstva na odabiru naše bolnice za kupnju ovog uređaja. Od 59 županijskih bolnica u Hrvatskoj, devet je dobilo kolonoskope, a mi smo jedna od njih i zbog toga smo izuzetno zahvalni – rekao je ravnatelj Blažević. (www.icv.hr, ml)

Skip to content