Opasne “legalne droge” sve više među mladima

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je predavanje o takozvanim “legalnim drogama”, u organizaciji Gradskog savjeta mladih Grada Virovitice. Predavaći Damir Topolovčan, kriminalistički službenik, i specijalist epidemiolog Miroslav Venus, još jednom su upoznali Virovitičane sa svim opasnostima koje prijete konzumentima opojnih droga, a osobito kada je riječ o tzv. “legalicama”.

Damir Topolovčan iznio je statističke podatke Virovitičko-podravske županije za posljednjih 6 godina koji ukazuju da se dosta novih ljudi pojavljuje, kontinuirano dolazi novi naraštaj koji konzumira i zlouporabljuje drogu. Droga koja se najčešće kod nas pojavljuje su marihuana, metafetamini i afetamini. Ono čemu se sada mladi okreću su „legalne droge“ koje su također štetne za zdravlje, ali ih zakonodavac ne može proglasiti neovlaštenima jer je to umjetno stvorena supstanca, sintetički kanabinoid, nove kemijske formule, i njeno stavljanje na listu traje jako dugo.

Miroslav Venus svojom prezentacijom upoznao nas je sa nekim „legalnim drogama“ koje imitiraju efekte zabranjenih ilegalnih droga, kao što su ecstasy, kokain i sl., strukturno su različite da ne mogu biti klasificirane kao zabranjene, a da izazovu isti ili sličan efekt. Također je istaknuo da je to kao da igrate „Ruski rulet“, kada se uzme sintetski kanabinoid ne zna se što će se dogoditi.

Skip to content