Oni imaju saonice „i za snijeg i za asfalt“: Upoznajte inovatore Industrijsko-obrtničke škole Virovitica

Ni na ovogodišnjem sajmu Viroexpo nije manjkalo inovacija. Zanimljivu i, prije svega, praktičnu „kreaciju“ pronašli smo na štandu Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Naime, riječ je o sanjkama koje se mogu koristiti i kada nema snijega.

Saonice se mogu sklopiti i koristiti po snijegu, a mogu se i rasklopiti tako da ako u međuvremenu nestane snijega, mogu se i dalje kotrljati, a mališani uživati – rekao je Zoran Kozjak, stručni učitelj u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica koji je ujedno osmislio ove praktične saonice.

Na ideju izrade došao je temeljem jednog primjera iz svakodnevnog života.

Jedna majka je ujutro sanjkama vodila sina u školu jer je bilo snijega. No do poslijepodne se otopio te ga je nosila na rukama, a sanjke vukle po betonu. Stoga smo došli na ideju da se to napravi tako da se postave kotači, sanjke rasklope i koriste i bez snijega – dodao je Kozjak.

Inače, ovo su vjerojatno prve takve saonice u svijetu, a Industrijsko obrtnička škola je za njih na međunarodnim sajmovima inovacija dobila dvije brončane i jednu srebrnu medalju. (www.virovitica.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content