Održano savjetovanje – Obveza pravnih osoba i obrtnika glede novih pravilnika o gospodarenju otpadom

U potpuno ispunjenoj Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održano je stručno savjetovanje na temu „Obveza pravnih osoba i obrtnika glede primjene novih pravilnika o gospodarenju otpadom te izmjena Zakona o otpadu i zakona o zaštiti okoliša”.1 1253101322potpuno ispunjenoj Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održano je stručno savjetovanje na temu „Obveza pravnih osoba i obrtnika glede primjene novih pravilnika o gospodarenju otpadom te izmjena Zakona o otpadu i zakona o zaštiti okoliša”. Stručno savjetovanje održano je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica i Flora VTC Virovitica dok su suorganizatori bili Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica i Udruženje obrtnika Virovitica. Aleksandar Ralić, načelnik Odjela za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite, okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, održao je predavanje na temu „Strateško planski dokumenti i propisi iz područja gospodarenja otpadom RH”. Osim njega, Jasna Kufrin, rukovoditeljica Odjela za otpad Agencije za zaštitu okoliša, održala je predavanje na temu „Obveze gospodarstvenika temeljem propisa iz područja gospodarenja otpadom”, dok je Dubravka Repić, stručna suradnica za zaštitu okoliša Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije održala prezentaciju na temu „Registar onečišćivača okoliša Virovitičko-podravske županije – problematika”.

2 1253101322Cilj savjetovanja bio je pomoći lokalnim gospodarstvenicima i poduzetnicima da svoje poslovanje što prije usklade s propisima, pravilnicima i zakonima koji reguliraju problematiku zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša. Naime, sve stroža hrvatska zakonska regulativa, te niz novodonesenih pravilnika u domeni zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, pred gospodarstvenike postavljaju vrlo zahtjevne norme rada i poslovnog ponašanja kako bi se i u ovoj oblasti što prije uskladili s Europskom unijom. Ponukani velikim iskazanim interesom lokalnih gospodarstvenika, pravnih osoba i obrtnika, a kao njihov prvi partner u problematici zbrinjavanja otpada, organizirano je ovo stručno savjetovanje.
Sudionici su upoznati sa strateškim hrvatskim interesima u gospodarenju otpadom, aktualnim novinama i konkretnim obvezama proizvođača otpada glede vođenja raznih očevidnika i izvještavanja državnih agencija i nadležnih upravnih tijela. Nazočnima su se u pozdravnim govorima obratili i Milan Vanđura poslovni tajnik Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Virovitica i Željko Iharoš, direktor Flore VTC.
(vpz.hr)

3 1253101352

Skip to content