Održano predstavljanje projekta “Drvo je prvo”

U Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica, održano jepredstavljanje projekta “Drvo je prvo” koji provode Hrvatskagospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva ivodnoga gospodarstva i Hrvatske šume. Predstavljanju projekta “Drvo je prvo” nazočio je pomoćnik ministraregionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivica Grbac, županVirovitičko – podravske županija, Tomislav Tolušić, gradonačelnikVirovitice, Zvonko Kožnjak…U Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica, održano je predstavljanje projekta “Drvo je prvo” koji provode Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Hrvatske šume.

Predstavljanju projekta “Drvo je prvo” nazočio je pomoćnik ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivica Grbac, župan Virovitičko – podravske županija, Tomislav Tolušić, gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Slatine, Ivan Roštaš, gradonačelnik Orahovice, Josip Nemec, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica, Ivan Slamić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Područna obrtnička komora Virovitičko – podravske županija, Josip Novogradec, privremena dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Vesna Bedeković, Marijan Kavran, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, te niz gospodarstvenika s područja Virovitičko – podravske županija, ali i šire, predstavnici Hrvatskih šuma…

Nazočnima se obratio i Ivan Slamić, direktor tvrtke TVIN, ujedno i predsjednik HGK Županijske komore Virovitica, pozitivno apostrofirajući značaj drvne industrije ne samo u Virovitičko – podravskoj županija već za cijelu Republiku Hrvatsku.

Osim toga, između ostalih, govorio je i pomoćnik ministra Ivica Grbac koji je između ostalog istaknuo:

– Hrvatski drvni sektor doživljava svojevrsni gospodarski preporod, poglavito posljednje tri godine i postaje aktualna tema od državnog interesa. Vlada RH je prepoznala značenje sektora kao i problematiku, te svojim mjerama pruža podršku u pozitivnoj inicijativi reforme sektora. U tom smislu prva konkretna mjera je bila 2006. godine donošenjem petogodišnjeg Operativnog programa razvoja industrijske prerade drva, na temelju kojega se dodjeljuju nepovratna namjenska sredstva u okviru održivog sektorskog razvoja. Kao ključnu aktivnost tijekom tekuće godine, izdvojiti ću usvajanje Zakona o preradi i uporabi drva i proizvoda od drva iz kojega će proizaći mnogi propisi sa svrhom uređenja i sustavnog organiziranja proizvodnje.

U svijetlu suradničkog ambijenta, pokrenut je i projekt nacionalnog značenja, povod ovog okupljanja “Drvo je prvo”. Život ljudi je povezan s drvom, ali mnogi društveni, socijalni i gospodarski čimbenici su negativno utjecali i oslabili ovu prirodnu vezu, a upravo jačanje povezanosti stanovništva s drvom je cilj ove zajedničke inicijative. Ovakvi projekti pokazuju i potvrđuju kako možemo zajednički pridonieti intersima drvnog sektora, hrvatskog gospodarstva i države u cijelosti, te širiti proctor europskih standarda i vrijednosti.

Istodobno o vanjsko trgovinskoj razmjeni Virovitičko – podravske županija s posebnim osvrtom na drvnoprrađivačku industriju, prezentaciju je održao Milan Vanđura generalni tajnik HGK Županijske komore Virovitica, baratajući egzaktnim podacima I prikazujući značaj drvne industrije Virovitičko – podravske županija u stvaranju pozitivne vanjsko trgovinske razmjene ove županija koja je po tom pokazatelju, 2007. godinu okončala na visokom trećem mjestu u Republici Hrvatskoj.

Ciljevi kampanje “Drvo je prvo” su: povećanje uporabe drva (u graditeljstvu, kućanstvima, javnoj nabavi); podizanje svijesti stanovništva o uporabi drva i održivosti šumarstva; povećati broj finalnih proizvoda od drva; prilagodba normama i regulative EU; racionalizirati korištenje energije…

Skip to content