Održana završna konferencija hvalevrijednog projekta “Potrubi za knjigu”: Bibliokombi će omogućiti dostupnost knjigama svim stanovnicima VPŽ

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Viroviticom, provodi projekt “Potrubi za knjigu” koji s 15 posto financira Ministarstvo kulture i medija RH, a 85 posto je dodao Europski socijalni fond. Ukupna vrijednost projekta iznosi 334.955,41 eura. Usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Projekt traje dvije godine, a održivost od 5 godina, jamče partneri – Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica.

Povodom obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održana je završna konferencija ovog projekta, kojoj su između ostalih, nazočili: ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin…

IMGL3240
Foto: K. Toplak

Nazočne je na početku pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz koji je govorio o projektu.

-Jedna od važnijih projektnih aktivnosti bila je nabava pokretnog vozila – bibliokombija, kako bi stanovnicima 13 općina Virovitičko-podravske županije, koje nemaju knjižnicu i knjižnične usluge, a nalaze se u lošije prometno povezanim područjima, omogućili dostupnost knjižnične građe i aktivno sudjelovanje u mnogobrojnim kulturnim, obrazovnim aktivnostima te korištenju informacijskih izvora. Ono što je nama bitno da naši korisnici i potencijalni korisnici shvate koliko je čitanje važno i blagotvorno za ljude. Ono što čitanjem razvijamo su empatija, mašta, samopouzdanje, samopoštovanje. Čitanjem otvaramo nove svjetove i ono je za pojedinca jako važno – istaknuo je ravnatelj virovitičke Knjižnice Robert Fritz.

IMGL3332
Foto: K. Toplak

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo je važnost ovog projekta.

-Projekt “Potrubi za knjigu” i nabava bibliokombija prilika je da omogućimo svim stanovnicima naše županije da dođu što lakše dođu do knjiga. Ovaj projekt je primjer kako pomoću EU fondova dižemo standard naših građana i pokazujemo koja je korist od toga što je Hrvatska u Europskoj uniji. Mi u Virovitici, osobito u centru grada, definitivno imamo privilegiju jer su nam sve javne i kulturne institucije na dohvat ruke. Stoga smo s velikim zadovoljstvom podržali ovaj projekt koji će knjige, odnosno knjižničnu građu učiniti dostupnim u rubnim dijelovima grada, kao i ruralnim naseljima na području naše županije – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin dodavši da je Grad Virovitica osigurao prostor za građu u sklopu projekta.

IMGL3353
Foto: K. Toplak

Virovitičko-podravska županija financirat će nastavak projekta.

-Hvalevrijedan projekt “Potrubi za knjigu” je od iznimnog značaja za cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica nabavila je bibliobus koji će obilaziti 13 općina i ukupno 25 naselja na području županije. Ovdje je poseban naglasak na prometno izolirana područja, čiji će žitelji sada imati dostupnu knjižničnu građu i na taj način moći će sudjelovati u raznim kulturnim i obrazovnim aktivnostima. Projekt je završio, Županije je bila partner i kao takva se obvezala da će idućih pet godina sufinancirati održivost ovog projekta u iznosu od 255 tisuća eura. Spomenutim sredstvima financirat ćemo predviđene aktivnosti u sklopu ovog projekta, ali i osobe koje budu radile u njegovoj provedbi – rekao je župan Igor Andrović.

IMGL3371
Foto: K. Toplak

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je ovaj projekt dio strategije poticanja čitanja koji je usvojen u mandatu Vlade.

-Dakle, pokretne knjižnice za ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske. S time provodimo i program Vlade koja naglasak stavlja na dostupnost svih javnih usluga i izvan većih centara. Ono što mi je posebno drago da je ovdje u Virovitici ovim ulaganjem po prvi puta ustrojena Bibliobusna služba. Namijenjen je naravno i našem mlađim, ali i starijem stanovništvu i svima onima koji žele imati pristup knjižničnim uslugama. Virovitičko-podravska županija financirat će plaće djelatnika nakon što projekt bude okončan, a grad Virovitica isto tako sa svoje strane će dati doprinos u smislu adekvatnog garažnog prostora. Tako da su svi uvjeti za dobar razvoj Bibliobusne službe ispunjeni. Tu treba pohvaliti i ravnatelja knjižnice i sve knjižničare koji su sudjelovali u projektnom timu, koji su osmislili radionice i brojne aktivnosti koje su se financirale kroz ove dvije godine – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: K. Toplak, virovitica.hr)

Skip to content