Održana tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – ove godine u Hrvatskoj ubijeno 11 žena

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski grada Virovitice te Gradskog i Županijskog povjerenstvo za ravnopravnost spolova u Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je Javna tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Gosti večeri bili su: Jasna Per Kožnjak, voditeljica Psihološkog centra Putokaz iz Virovitice; Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Virovitici; Sandra Matošina Borbaš, psihologinja u Obiteljskom centru Virovitičko – podravske županije; Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. Telefon – Poziv u pomoć iz Virovitice; Jasminka Lovretić, viša sudska savjetnica na Prekršajnom sudu u Virovitici te Zlatko Barčan, načelnik Policijske postaje Virovitica.

Na tribini su izneseni crni podaci vezani uz ovu temu od kojih svakako treba izdvojiti činjenicu da je samo tijekom ove godine ubijeno čak 11 žena, a počinitelji su najčešće bili članovi njihovih obitelji.

Izneseni su i podaci vezani uz grad Viroviticu i susjedne općine.

Tako je Marija Bajan Prokl između ostalog u svom izvješću naglasila da je za 70 posto nasilja kriv alkohol te da je u posljednje vrijeme postignut napredak jer se sve više govori i o nasilju nad starijima što do sada nije bio slučaj.

Načelnik Zlatko Barčan istaknuo je da se je slika od uvođenja Zakona o zaštiti nasilja u obitelji slika znatno popravila jer se do tada nije moglo postupati dok god nije bilo elemenata za kaznenu odgovornost.

–          Sada je policija ovlaštena uhititi nasilnika i 12 sati ga zadržati u policijskoj postaji te ga odmah privesti sudu. Možemo nasilnika i izdvojiti od obitelji, zabraniti mu prilazak obiteljskoj kući na određenu udaljenost i na određeno vrijeme, zabraniti mu zvanje mobitelom tj. nasilnik može samo doći po svoje stvari i odseliti se. Ako se radi o težoj kazni osoba ide na 5-6 sati u zatvor i izriče mu se kazna objasnio je ukratko postupak načelnik Zlatko Barčan te iznio i neke statističke podatke. Iz njih je vidljivo da je broj ovakvih prekršaja u 2010. godini iznosio211, au 2011. godini 187 dok će ove godine to po sadašnjim pokazateljima biti i manje što govori da se stvari kreću na bolje zaključio je na kraju načelnik Barčan također ističući alkoholiziranost kao najčešći uzrok.

Viša sudska savjetnica Jasminka Lovretić akcent u svom izlaganju stavila je na činjenicu da su učinjene znatne promjene u načinu sankcioniranja nasilnika te da se danas sve više izbjegava novčano kažnjavanje nasilnika jer se je pokazalo da to još više pogađa obitelj te se sve više koriste mjere bez izricanja kazni. Kao problem navela je nejasnu crtu razgraničenja između prekršaja i kaznenog djela kod nasilja u obitelji te izrazila nadu da će se to uskoro zakonski preciznije urediti.

Sanja Matošina Borbaš pojasnila je da Obiteljski centar ima prvenstveni zadatak prevencije nasilja te da je tijekom 2012. godine kroz radionice uključeno oko 1000 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koji su upoznati sa načinima rješavanja problema nasilja.

Skip to content