Održana tiskovna konferencija

U prostorijama Gradske uprave danas je održana konferencija za novinare gdje je gradonačelnik Ivica Kirin izneo svoje reagiranje na jučerašnje navode saborske zastupnice Nade Čavlović Smiljanec.1 1221571806U prostorijama Gradske uprave danas je održana konferencija za novinare gdje je gradonačelnik Ivica Kirin izneo svoje reagiranje na jučerašnje navode saborske zastupnice Nade Čavlović Smiljanec. Konferenciji su nazočili i članovi poglavarstva Zdenko Hercigonja i Lahorka Weiss te pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović. Cijeli tekst govora gradonačelnika Ivice Kirina možete pročitati u nastavku teksta.

Današnju tiskovnu konferenciju sazvao sam da bih blato kojim mi  Nada Čavlović i društvo pokušavaju zaprljati obraz vratim tamo odakle i dolazi – u dvorište SDP-a. Ljudi nečasnog obraza i nečiste savjesti iz poznatih afera, postavljajući iskrivljena pitanja, stavljajući velike brojke u krive kontekste pokušavaju kod javnosti steći dojam o pokvarenosti svake vlasti, jer uvlačeći i nas u svoj krug nemoralnih, osjećaju se bolje.

Ja na to ne pristajem. U politiku sam i ušao, jer sam smatrao da mogu nešto promijeniti, dati svoj doprinos pokretanju stvari sa mrtve točke, a to mi valjda i ne mogu oprostiti. Neću dozvoliti da me blate oni koji su potratili 7 godina ovog grada, zbog kojih danas radimo stvari koji su drugi davno odradili, oni koji nikad nisu imali ideja, ali znaju kritizirati tuđe, koji nemaju rezultate ni tragove svog rada, ali uvijek traže tuđe mane.

To što smo u zaostatku za drugima najveći je grijeh 7-godišnje vlasti SDP-a i prijatelja. Dok su drugi popunjavali 2000. i 2001. g. svoje zone (primjeri koje je dao SDP: Zabok, Varaždin, Križevci), mi ih nismo imali ni u planovima. Do 2004. godine imali smo samo jednu zonu, a tek donošenjem GUP-a krajem 2005. godine Grad je oformio 8 poduzetničkih zona, da bi mogao tražiti zemlju od države. Prve parcele u zoni II (koju je gradio virovitički Hidroving) prodane su krajem 2005. godine, a prvi pogon tvrtke Javorović otvoren je u ljeto 2007. godine. Kakva to čuda očekujete od nas?

Zbog istine, spomenuta najuspješnija poduzetnička zona iz 2007.  Zona Nikola Tesla u Križevcima sa 30 poduzetnika i 950 zaposlenih, zapravo je sa idejom o osnivanju tzv. „servisne zone” započela još 80-ih godina, a u prostorno-plansku dokumentaciju stavljena je 90-ih godina. Intenzivan rad na toj zoni je započeo 2001. u koje je vrijeme već imala 400 zaposlenih. Gdje su bile naše zone 2001. godine?

Priče o Razvojnoj agenciji i nekompetentnosti osoba, tj. Sanje Kirin kako djelatnika Gradske uprave su bajke, i očito nepoznavanje tih procesa. Prodaja zemljišta uvijek je bio timski rad upravnih tijela i poglavarstva, i kao takvi uvijek smo dobivali najviše ocjene, što i danas dobivamo, kako od  državnih tijela, tako i od investitora.

Žao mi je što to moram ponavljati – Sanja Kirin kao direktorica na papiru firme Slobodna zona (od koje smo sami odustali zbog blizine Europske unije) nikad nije dobila ni lipu za taj posao (jer ga nije ni bilo), a preko računa firme nije prešla ni jedna kuna, to jest firma je do danas (Poslovni centar) neaktivna.

Nitko mi ne treba držati predavanja o zonama, ako mi ne misli pomoći u dovođenju investitora. Ja njih pitam – što ste radili dok su drugi gradili zone i dovodili investitore? Niste imali ni viziju, niti ste znali što vam je posao.

Što se tiče ostalih gluposti koje je namljela zbog svog čistog obraza moram reći sljedeće:

Za obilaznicu investitor radova bile su Hrvatske ceste, pa stvarno ne želim ulaziti u tuđe brojke, ali neodgovorno spominjati 40 milijuna, a bez ikakvih argumenata, stvarno nas čini sve lopovima – manjim i većim . Valjda sude po sebi.

Slično je sa primjerom knjižnice – oni su je zvali virovitički Obrovac, a danas je u Hrvatskoj zovu Srebrna knjižnica i naš je ponos. 5 milijuna koje spominje Čavlovička a koji su nestali, stvarno su nestali, ali u sljedeće:

  • kupnja TVIN-ovog salona od TVIN-a – 3.200.000,00
  • projektna dokumentacija Atelje X – 236.000,00
  • izvođenje radova Domogradnja – 8.200.000,00
  • stručni nadzor CIP – 159.000,00
  • opremanje TVIN – 1.406.000,00

Ukupno: 13.201.000,00 kn

Dajemo sve ugovore na uvid, a ako stvarno smatraju da smo lopovi, neka nas prijave policiji, državnom odvjetništvu, HHO ili FBI, ako sumnjaju u objektivnost hrvatskih institucija.

U Gradskoj upravi sve je transparentno – svatko može dobiti sve podatke – od natječaja do ugovora. Ovakvim načinom rada želimo vratiti povjerenje građana u pravnu državu.

Neka vam državna revizija kaže kakvi su bili nalazi o radu Gradske uprave nekad, dok je SDP bio na vlasti, a kakav je zadnjih godina – bezuvjetan, što je rezultat stručnog tima visokoprofesionalnih ljudi. 

Što se tiče Carinske uprave – sve je već poznato. Nikakvog pogodovanja bilo kome. Privatnik – imenom i prezimenom Milan Fehir prodao je Gradu poslovni ( a ne stambeni prostor) za potrebe Carinske uprave (prostor smo morali sami osigurati) u zamjenu za istu vrijednost zemljišta po cijeni od 120 kn/m2, po kojoj cijeni je zemlja u zoni prodavana i drugim investitorima.

Upravo iz razloga da mi ne bi spočitavali zbog supruge, čim sam došao za gradonačelnika, udaljio sam svoju suprugu od bilo kakvog odlučivanja te u Grad doveo vrhunskog stručnjaka Borisa Horvata, čovjeka sa 2 završena fakulteta i pravosudnim ispitom, za pročelnika, kako bi ona dalje radila samo posao stručnog referenta.

Grad je strukturirana institucija gdje se zna tko što radi, a mogu vam reći da 55 ljudi, među kojima je Sanja Kirin tek običan djelatnik, radi svoj posao predano i pošteno.

Na kraju dvije zanimljivosti:

– kao predsjednica ŽO SDP-a Nada Čavlović napada jedino Grad Viroviticu, jer se već kandidirala za gradonačelnika. Kao saborska zastupnica ne vodi brigu ni o čemu u županiji, pa ni o Virovitici, to ostavlja nama. Napada me čak i za auto-reli koji je organizirala Virovitičko-podravska županija povodom Dana županije

– drugi put dovest ću i ja na konferenciju nekog dr. mr. da vam prezentira, matematički ako treba, posljedice nerada SDP-ove 7-godišnje vladavine u Gradu, gdje bismo mi danas bili da se sa zonama počelo prije drugih, a ne nakon svih, te koje napore danas moramo činiti da bismo razvili ovaj grad.

Skip to content