Održana tematska sjednica Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Hrvatskog sabora

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu u četvrtak 12. ožujka. Tema sjednice je bila „Odnos i suradnja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave po pitanjima dugotrajnog rješavanja predmeta“.

Raspravom o problematici dugotrajnog rješavanja predmeta željelo se zajedno iznaći prijedloge i rješenja koja će voditi efikasnom i učinkovitom postupku rješavanja predmeta na svim razinama sa ciljem gospodarskog razvitka. Uvodno izlaganje na tematskoj sjednici održali su predstavnici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom: Alen Čičak, zamjenik predstojnika i Branko Vignjević, glavni tajni.

Na sjednici Odbora su uz predstavnike Državnog ureda za upravljanje državno imovinom prisustvovali i zastupnici Hrvatskog sabora, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva obrane, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.

Uz predstavnike Državnog ureda, uvodne su prezentacije održali i predstavnici Udruge gradova koji su predstavili konkretne probleme u vezi sa stanovima i poslovnim prostorima koji se nalaze u gradovima, a vlasništvo su Republike Hrvatske te probleme koje u praksi uzrokuje postupanje Državnog ureda pri primjeni Zakona o rješavanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih objekta. Istaknuto je, između ostaloga, da poslovni prostori, pogotovo na lokalnoj razini mogu i moraju biti poticaj razvoju gospodarstva te kako treba uložiti dodatne napore da se ubrza rješavanje predmeta, time i poboljša cjelokupni sustav upravljanja državnom imovinom. Dodatno, ukazano je da centralizirano upravljati stanovima i poslovnim prostorima nije logično, racionalno, dugoročno ni isplativo.

Skip to content