Održana komemoracija za poginule hrvatske branitelje pripadnike virovitičke 127. brigade kod Brusnika i u gradu Pakracu

Danas je kod Spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik održana je komemoracija u znak sjećanja na dvanaest poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade hrvatske vojske. Kao i prijašnjih godina, počast hrvatskim braniteljima, kod spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik…1 1294675303Danas je kod Spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik održana je komemoracija u znak sjećanja na dvanaest poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade hrvatske vojske. Kao i prijašnjih godina, počast hrvatskim braniteljima, kod spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik, odao je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Tomislavom Tolušićem, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenicima župana Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem, izaslanstvo grada Virovitice, koje je predvodio gradonačelnik Ivica Kirin, izaslanstvo grada Pakraca koje je predvodio gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Huška, te izaslanstva mnogobrojnih udruga s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije proisteklih iz Domovinskog rata… Podsjetimo, u blizini mjesta Brusnik poginulo je 12 pripadnika 127. brigade HV-a. Spomen obilježje dvanaestorici poginulih pripadnika 127. brigade HV-a (Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić i Vinko Belobrk) koji su nestali 29. prosinca 1991. godine u akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca, da bi se nekoliko dana kasnije saznalo se da su svi poginuli i mučki masakrirani, 2006. godine, otkrila je tadašnja potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, današnja predsjednica Vlade Republike Hrvatske, Jadranka Kosor.

2 1294675303Prisutnima su se prvi obratio tadašnji načelnik i zamjenik zapovjednika 127. brigade brigadir Marko Krtsanović koji su se u kratkim crtama osvrnuo na te dane posebno naglasivši ulogu koju je tada 127. brigada imala u oslobađanju cijelog područja zapadne Slavonije.
Uvodno je govorio o okolnostima same operacije tj. dodatnom naporu da se prije potpisivanja primirja zauzmu bolji obrambeni položaji kao i činjenici da je u toj akciji nažalost satnija – izvidnica sa zapovjednikom Vinkom Belobrkom upala u neprijateljsku zasjedu.

Na govor Marka Krstanovića nadovezao se je zamjenik zapovjednika 127. brigade za IPD pričuvni bojnik Rudolf Brijačak koji je opisao pregovore prilikom njihove razmjene kao i stanje u kojem su njihova tijela bila prilikom preuzimanja okarakteriziravši to u najmanju ruku kao zvjerstvo za koje nažalost do današnjeg dana još nitko nije odgovarao. Gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška, u ime domaćina zahvalio se svim braniteljima 127. brigade iz Virovitice koji su se hrabro borili i pomogli u oslobađanju ovih prostora od paravojnih četničkih postrojbi iz čega je proisteklo i veliko prijateljstvo dva grada Virovitice i Pakraca.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin pozvao je tom prilikom sve prisutne koji su bili svjedoci toga vremena da to prenesu na svoju djecu budući da su događaji iz Domovinskog rata slabo prezentirani kako u javnosti tako i u udžbenicima u školama.
– Još uvijek se na ovim poratnim područjima vide tragovi rata i mjesta koja su i danas minirana što nas poziva na zajedništvo jer je ono jedini zalog da će naša domovina doživjeti svijetlu budućnost istaknuo je na kraju gradonačelnik Kirin.

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha kao i gradonačelnik Huška zahvalio se je svim virovitičanima koji su sudjelovali u oslobađanju ovog dijela županije uz izraze duboke sućuti obiteljima poginulih pripadnika slavne virovitičke 127. brigade.Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, između ostalog, naglasio je specifičnost ovog trenutka koji je sa jedne strane tužan, ali i ponosan, jer su ti ljudi za našu jedinu domovinu dali najviše što su mogli – svoj život.
– Prosinac i siječanj tužni su mjeseci za Virovitičko-podravsku županiju jer su se u ova dva mjeseca dogodila najveća zvjerstva, no na sreću ta žrtva nije bila uzaludna jer upravo zahvaljujući našim hrabrim braniteljima imamo svoju domovinu, svoju zastavu, svoje pismo… Da nije bilo naših hrabrih vitezova danas toga ne bi bilo rekao je na kraju svog govora župan Tolušić.

Predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je potrebu da se trajno skrbi za ovaj najsvjetliji dio naše povijesti još jednom upozorivši na opasnost od činjenice da neki žele izokrenuti povijest i obrambeni Domovinski rat pretvoriti u agresorski iako svi događaji ukazuju na to da su lokalni Srbi i tzv. JNA učinili oružanu pobunu i bili glavni krivci za sve. Osvrnuo se je i na aktualno uhićenje vukovarskog branitelja Tihomira Pudre i istaknuo nezadovoljstvo i zabrinutost te zatražio od svih institucija ove države da počnu raditi na dignitetu Domovinskog rata i počnu procesuirati zločince za ova zvjerstva kao što je to i ovaj zločin u Brusniku dok se hrvatski branitelji moraju sa strepnjom prelaziti državne granice.
– Ne možemo se pomiriti i sa činjenicom da pravda i pravičnost nisu isto jer se primjenjuju parcijalno i čak se na neki način i nagrađuju oni koji su počinili sva ta zvjerstva što je osobito vidljivo u slučaju Šljivančanin na kraju je posebno istaknuo Đakić i uz riječi „Vječno živi onaj tko zgine pošteno” pozvao sve još jednom na obvezu i zajedničku borbu za dignitet Domovinskog rata koja se osim u Ustavu RH mora početi provoditi i u praksi.

Nakon komemoracije nazočni su položili cvijeće i zapalili svijeće i kod spomen ploče Borisa Raletića, također poginulog pripadniku 127. brigade te kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu koja je podignuta kao sjećanje na poginule hrvatske policajce Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damir Salopeka i Darka Strugara.

(R.Cenger/ K.Toplak)

Skip to content