Održana komemoracija u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje kod Brusnika

U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca dana 29. prosinca 1991. godine nestalo je dvanaest hrabrih branitelja pripadnika slavne 127. brigade ZNG-a Virovitica. Nakon nekoliko dana saznalo se je da su svi poginuli i mučki masakrirani.U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca dana 29. prosinca 1991. godine nestalo je dvanaest hrabrih branitelja pripadnika slavne 127. brigade ZNG-a Virovitica. Nakon nekoliko dana saznalo se je da su svi poginuli i mučki masakrirani.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrileca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somoljčana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek će biti utkana u povijest našeg grada kao i povijest naše domovine.

U znak sjećanja na taj događaj Grad Virovitica je u koordinaciji s udrugama iz Domovinskog rata organizirao obilježavanje 18. obljetnice njihove pogibije.
Autobus pun pripadnika stradalničkih udruga te s obiteljima poginulih krenuo je podno Brusnika gdje je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana dužna počast poginulim braniteljima.

Vijence u spomen na pale branitelje položili su predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Grada Pakraca, Općine Pitomača, Općine Gradina te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška zahvalio se svim braniteljima 127 brigade iz Virovitice koji su se hrabro borili i pomogli u oslobađanju ovih prostora od paravojnih četničkih postrojbi, a osobito se to odnosi na one koji su u toj borbi položili i svoje živote.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić izrazio je nezadovoljstvo što počinitelji ovih zlodjela još uvijek nisu za to i odgovarali, jer u ratu se može očekivati da netko i pogine, ali ne i da se nekoga kada ga se zarobi nakon toga ubije i još pri tome masakrira. Stoga smo dužni dok god nas ima i postoji naša slobodna i neovisna Hrvatska graditi uspomenu na hrabrost i junaštvo koje su pripadnici ove naše postrojbe ugradili u oslobođenje zapadne Slavonije kao i ostalih dijelova lijepe naše, te uvijek biti na putu slobode, istine i pravednosti jer Domovinski rat bio je prije svega čist i pravedan i njegove žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene na kraju je naglasio Đakić.
Počast je odana i kraj spomen ploče Borisu Raletiću trinaestom poginulom pripadniku brigade, te spomen ploče Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku i Darku Strugaru policajcima koji su poginuli u gradu Pakracu gdje im je i podignuta spomen ploča.

Skip to content