Održana komemoracija te položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na dvadesetu obljetnicu pogibije dvanaest hrvatskih branitelja pripadnike virovitičke 127. brigade kod mjesta Brusnik

Kod Spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik, kod Pakraca, održana je komemoracija te položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na dvanaest poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade hrvatske vojske. Prije dvadeset godina Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić i njihov zapovjednik Vinko Belobrk dali su svoje živote i pritom bili mučki masakrirani prilikom akcije oslobađanja mjesta Brusnik. Taj dan ostat će zauvijek kao jedan od najtužnijih dana u virovitičkoj povijesti, dan kada je u Virovitici sve zašutjelo, a svi koji su mogli u Virovitici odali su posljednju počast herojima koje Virovitica nikada neće zaboraviti. Uz obitelji i suborce poginulih branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnike Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije te gradova Virovitice i Pakraca, komemoraciji su nazočili i tadašnji zapovjednik 127. brigade Zbora narodne garde Virovitica general pukovnik Đuro Dečak i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske i saborski zastupnik Josip Đakić.

General pukovnik Đuro Dečak posebno je naglasio da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna brigada pričuvnog sastava osim virovitičke 127. brigade koja je zauzela toliki teritorij sve do ceste Pakrac – Bučje. Pozvao sve one koji su danas živi, a žele biti veći heroji od onih koji su za svoju domovinu položili svoje živote da to više ne čine te da se prestane tražiti veće heroje među živima. Ukratko je govorio i o okolnostima same operacije kao i o činjenici da je selo Brusnik 26. prosinca 1991. bilo prazno što je i iniciralo akciju 29. prosinca te hrabro držanje branitelja nakon spomenute akcije koji su zadržali crtu obrane na liniji Pakrac-Dragović-Bučje.
–    Posebno sam ponosan što sam imao tu čast da zapovijedam ovako hrabrim ljudima koje smo najčešće morali zaustavljati kako se ne bi izlagali prevelikoj pogibelji u želji da što prije oslobode našu Hrvatsku s ponosom je na kraju rekao general Dečak.

Prisutnima su se obratili i zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška koji su se u ime domaćina zahvalili svim virovitičanima koji su sudjelovali u oslobađanju ovih prostora uz izraze duboke sućuti obiteljima poginulih pripadnika slavne virovitičke 127. brigade.

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković pozvao je sve prisutne, ali i buduće generacije da shvate pravu vrijednost ove žrtve i žive onim životom i nastave izgrađivati našu zemlju na onaj način kako su oni to željeli.

Zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac zahvalila je u ime Grada Virovitice svima što su se u ovako velikom broju došli kako bi se sačuvalo sjećanje na ove hrabre ljude koji su svoju zadaću prema domovini ispunili izrazivši želju da sa ovog mjesta odemo što snažniji kako bi ispunili njihove snove.
Predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić podsjetio je da je Virovitica početkom 90-ih godina bila simbol političkog, vojnog i policijskog otpora kako se nikada ne bi dogodila granica Virovitica-Karlovac-Karlobag.
–    Danas se kalkulira o tome da li je u Hrvatskoj počinjen genocid nad hrvatskim narodom, a mi govorimo da je nad hrvatskim narodom počinjen genocid isti kao što je bio onaj fašistički i nacistički posebno je u svom govoru istaknuo Đakić te obećao da se ova žrtva nikada neće zaboraviti.

Nakon komemoracije nazočni su položili cvijeće i zapalili svijeće i kod spomen ploče Borisa Raletića, također poginulog pripadniku 127. brigade te kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu koja je podignuta kao sjećanje na poginule hrvatske policajce Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka i Darka Strugara.

Skip to content