Održana brojna stručna predavanja u sklopu sajma Viroexpo 2012

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U sklopu i ovogodišnjeg Viroexpo-a održana su brojna stručna predavanja od kojih svakako treba istaknuti predavanje Dragana Bubala i Zlatka Svečnjaka sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Predavanje na temu „Nova regulativa u EU – utvrđivanje GMO u medu“ kojem je nazočio velik broj predstavnika pčelarskih udruga iz cijele Virovitičko-podravske županije upozorio je na problem GMO-a u pčelarstvu te nužnosti upotrebe pesticida u poljoprivredi. 1996. pojavili su se prvi GMO usjevi i pojavila se GMO revolucija. Upozorili su na korištenje pesticida kao što je to npr. Gaucho koji je štetan za pčele, ali se i dalje koristi te činjenicu da najveća opasnost pčelarima prijeti prilikom paše uljene repice.

„U SAD-u gotovo 75 posto hrane ima primjese GMO-a. U Europskoj uniji, med smije imati 0.9 posto GMO-a. Europa proizvodi 60 posto meda za svoje potrebe. Može se tražiti odšteta ukoliko se nađe GMO-a u medu u europskoj uniji. Analiza meda na GMO stoji oko 170 eura što može dovesti i do povećanja meda koji dolazi iz zemalja koje ne koriste GMO, a njihovi su pčelari obavili analizu na GMO.

Pčele oprašuju 84 posto biljaka koje se koriste za ljudsku prehranu“, moglo se čuti na predavanju. Nikola Knego sa Zagrebačkog ekonomskog fakulteta održao je predavanje na temu „Izazovi i perspektive trgovinske djelatnosti u Republici Hrvatskoj“. Osim toga, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tonći Lazibat govorio je o „Ulozi internog audita u unapređenju poduzeća“.

Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta održao je predavanje na temu „Energija iz biomase“, a uz prikaz IPA Grant sheme za poticanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, Vlatka Makar iz Ministarstva poduzetništva i obrta, održala je predavanje na temu „Poduzetništvo u EU“. Potom je Fragaria prikazala što to znači „trženje jagodama“. (rc, kt)

Skip to content